Ha a RAI engedetlen, a hatóság kíméletlen

2012.09.24. 15:39

szerző: Szeghalmi Veronika

A médiahatóság egy korábbi eset kapcsán már figyelmeztette a közszolgálati RAI csatornát, hogy a politikai kezdeményezések, vélemények bemutatását „megfelelően" biztosítsa műsoraiban. A csatorna azonban nem engedelmeskedett a hatóság felhívásának, és ismét megszegte a korábbi figyelmeztetések előírásait. 

Konferencia kis plusszal

2012.05.25. 11:19

Szerző: Reményi Édua

A nyomtatott sajtó bevezetése az onlájn világba fából vaskarikának tűnik, a brit kiadói szövetség (Professional Publishers Association – PPA) konferenciája azonban nem hályogkovácsok ötletbörzéje volt. Új üzleti modell lehet a hibridsajtó.

Elfogadták a lekérhető médiaszolgáltatást nyújtók által fizetendő díjak összegét 2013 áprilisáig meghatározó szabályzatot az Egyesült Királyságban

2012.05.24. 11:24

Szerző: Pogácsás Anett

Az Egyesült Királyságban komoly hangsúlyt fektet a lekérhető médiaszolgáltatások társszabályozó testülete, az ATVOD arra, hogy valamennyi, a törvény értelmében a hatáskörük alá tartozó szolgáltató regisztrálja magát a nyilvántartásukban, és fizesse meg a nyújtott szolgáltatás alapján rájuk kiszabott díjat. Az erre meghatározott díjtáblázat ésszerű, és a szolgáltatások forgalma és típusa alapján több csoportot is meghatároz, 2012 áprilisától pedig az egy szolgáltató által fizetendő összeg felső határát is meghatározza.

A Spiegel-affér folytatódik

2012.05.23. 16:46

Szerző: Paál Vince

Szabadon hozzáférhetővé vált, majd újra zár alá került az a dokumentum, amely 50 évvel ezelőtt kiváltotta a Spiegel-afférként elhíresült esetet.

Bírság a román hírtelevíziónak

2012.05.23. 15:04

​Szerző: Szeghalmi Veronika

A román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elmarasztalta a Romania TV-t a „Székelyföld elmagyarosításáról”" szóló adásában elhangzó egyoldalú tájékoztatás miatt.

Állati méltóság az Egyesült Királyságban

2012.05.22. 13:46

Szerző: Mayer Annamária

Csaknem 200 panasz érkezett a brit médiahatósághoz, amiért az ITV1 csatorna Lemonaid c. műsorában a nyereményjáték győztese egy kutyát kaphatott ajándékba. Az Ofcom vizsgálatot indíthat annak megállapítására, hogy a műsorszám megsértette-e a Broadcasting Code szabályait.

A gerillák és a felhők. Mennyibe került a későn jövő GDrive-nak (legalább) 15 percre a hírnév?

2012.05.22. 08:13

Szerző: Reményi Édua

Nem látszik a Google Drive fájától az erdő: vagy újra kell gondolni a fájl–felhő-viszonyt, vagy mesterien adtak el egy már évekkel ezelőtt is meghaladott szolgáltatást.

„Az anonimitás ösztönözheti a szólásszabadság érvényesülését, ugyanakkor a felelősségvállalásra nézve épp ellenkezőleg hat.”

2012.05.21. 14:04

Szerző: Pogácsás Anett

A fenti megállapítás  a brit törvényjavaslat-előkészítő bizottság 2011 októberi anyagában volt olvasható („Anonymity may encourage free speech but it also discourages responsibility”, Draft Defamation Bill Committee). Az anonimitás e kettős jellegére tekintettel a törvényjavaslat ezért egy sajátos rendszert vázolt, amelyre 2012 februárjában megszületett a brit kormány válasza is.

Védjük meg a gyermekeket a politikai kampányoktól!

2012.05.21. 13:59

Szerző: Apró István

Szerbiában, a nemrég lezajlott parlamenti és helyhatósági választásokat kapcsán a vajdasági tartományi ombudsman közleményt adott ki, amelyben arra szólítja fel a politikai pártokat és a médiát, hogy tartózkodjanak a gyermekekkel való visszaélésektől a politikai kampányokban. Az ombudsman szerint a választások előtti kampány tipikusan olyan időszak, amikor a politikusok érdeklődése feltűnően megnő a gyermekek jogai és helyzete iránt.

A Freedom House jelentésének 25 állításáról

2012.05.17. 11:29

Az Egyesült Államokban székelő Freedom House 2012. május elején tette közzé szokásos éves jelentését, amelyben a sajtószabadság állapotát méri fel az egyes országokban a 2011-es évre vonatkozóan. 

Szalai Annamária levele Kim Lane Scheppele részére

2012.03.26. 13:30

"Nagyon fontos számunkra a külföldi szakértők véleménye, és segítő szándékú észrevételeik. Éppen emiatt kérem, amennyiben a jövőben is az eddigiekhez hasonló kiemelt figyelmet fordít a magyar médiaszabályozásra, azt a lehető legnagyobb körültekintéssel és méltányos megközelítéssel tegye. Ennek érdekében örömmel ajánlom fel a magam, illetve munkatársaim segítségét."

Nincs összeesküvés az „Összeesküvők” szankcionálása mögött

2012.02.08. 16:17

A közelmúltban olyan vélemények jelentek meg a nyilvánosságban, amelyek arra utaltak, hogy a Médiatanács nem alkalmazza következetesen a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat, mi több, az RTL Klubbal szemben a TV2-nek „kedvez”, mert az „Összeesküvők” című reality show miatt utóbbit „csak” egymillió forintra bírságolta meg, miközben a VV4 miatt előbbi sokszázmilliós büntetést (kötbért) kapott.

A dzsaipuri gyors

szerző: Koltay András

Széky János „A dzsaipuri gyors” címmel az ÉS 2012. január 27-i számában megjelent cikkében finom párhuzamot von a szólás- és sajtószabadság magyar és az indiai állapota között. Remélem, hogy csak ironizál, mert a magyar sajtót olvasva nekem nem tűnik úgy, mintha öncenzúra jelei mutatkoznának, de persze az én percepcióm jellegénél fogva nem bizonyítható.

    A sajtószabadság magyarországi állapotáról

    Örömhírt közölt az interneten a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű nemzetközi civil szervezet. A sajtószabadság állapotáról szóló éves jelentésükben (World Press Freedom Index 2012) Magyarország 7 hellyel megelőzi a sajtószabadság őshazájaként tisztelt Egyesült Államokat. 

    „A tudatlanság hatalom” – de a tudás nem bizonyosan az. Válasz Majtényi László írására

    2012.01.30. 12:40

    szerző: Koltay András

    Előrebocsátom, egyetemi kutatóként nagy figyelemmel követtem Majtényi László professzor úr adatvédelmi jogi munkásságát; a Hírszerző tavaly még azt is megszámolta, hány alkalommal hivatkoztam meg könyvemben (állítólag tízszer). Ha a Médiatanács egyötödeként nem érezném „megszólítva magam” legutóbbi cikke (blogbejegyzése) által, nem is vetemedtem volna arra, hogy vitába száljak vele. 

      A Közép-európai Egyetem kalandjai a magyar médiaszabályozással

      2012.01.27. 11:18

      A Közép-európai Egyetem kebelén belül működő Center for Media & Communication Studies január elején közzétett egy terjedelmes összefoglalót, amelynek tárgya a magyar médiaszabályozás legvitatottabb rendelkezéseinek összehasonlító európai vizsgálata. 

        letölthető formátum

        2012.02.09. 13:03

        A sajtószabadság magyarországi állapotáról

        letölthető formátum

        2012.02.08. 16:30

        Nincs összeesküvés az „Összeesküvők” szankcionálása mögött