A Titanic német szatirikus magazin és XVI. Benedek pápa

2012.09.25. 10:30

szerző: Paál Vince

Visszavonta keresetét a Vatikán a pápát sértő német vicclappal szemben. A muszlim világban egy Mohamedet gyalázó, Amerikában készült amatőr video miatt zavargások törtek ki, már számos halálos áldozat van. 

A Titanic c. német szatirikus lap júliusi címlapján a pápát elől sárga folttal, hátul pedig barna folttal beszennyezett reverendában ábrázolták, és a kép mellet az a felirat állt, hogy megvan a szivárgás, utalva a sajtóban „Vatican leaks” néven elhíresült esetre, a vatikáni dokumentumok törvénytelen nyilvánosságra hozására (kiszivárogtatására).

A német püspöki konferencia a Vatikán engedélyével pert indított a lap ellen, amely súlyosan vétett a jóízlés szabályai ellen. A bíróság határozatában megtiltotta, hogy az újság a kifogásolt címlappal kerüljön forgalomba. Ezek után az újság internetes honlapján XVI. Benedekről olyan képet jelentettek meg, amelyen a pápa fehér reverendában, mindkét kezében Fantás üveggel látható, s azzal a felirattal, hogy „Letiltották a Titanicot – örömmámorban a pápa!” (Az egyházfő ugyanis állítólag szereti ezt az üdítőitalt.)

A bírósági határozat ellen a Titanic szerkesztősége fellebbezett. Augusztus végén azonban a Vatikán váratlanul visszavonta a lap ellen indított keresetét. A Szentszék alapos megfontolás után jutott erre az elhatározásra, közölte a német püspökkari konferencia. Ugyanakkor vizsgálják további jogi lépések lehetőségét, hogy a katolikus egyház és a pápa méltósága elleni támadásokat elháríthassák.

A döntés hátterében állítólag az áll, hogy a pápát a továbbiakban nem érdekli az ügy. A jogi lépést egy érsek kezdeményezte. A Vatikán nyilván azt is észlelte, hogy minden újabb fellépés a Titanic ellen csak a lapnak jelent ingyen reklámot, ami a magazin közlése szerint az előfizetések megnövekedésében is megmutatkozott. Ezért a Szentszék „az okos enged, a szamár szenved” közmondás alapján elállt a pertől.

A német Sajtótanács (a németországi sajtó önszabályozó szerve) foglalkozik azonban az üggyel, mert az újság ellen 182 panasz érkezett, amelyek szerint a lap sérti a pápa becsületét, emberi méltóságát, személyiségi jogait és a hívők vallási meggyőződését. A Tanácsnak arra kell választ adnia, hol húzódnak a szatíra határai, mit engedhet meg magának ezen a téren a sajtó.

A Titanic c. vicclapnak a Pápát – enyhén szólva is – sértő címlapja nem vert hullámokat az európai sajtóban. Ugyanakkor a Mohamed prófétát sértő amerikai film ellen tűntetések százai zajlanak világszerte, a helyzet rendkívül aggasztó. Sajnos egyre több a halálos áldozat. Ezekről az eseményekről – természetesen – a médiumokban is megszámlálhatatlan beszámolót olvashatunk. A muszlim többségű országokban – több helyen – a keresztények közvetlen veszélyben vannak.

Vatikán, karikatúra, újság, Németország, blog