Bírság a román hírtelevíziónak

2012.05.23. 15:04

​Szerző: Szeghalmi Veronika

A román Országos Audiovizuális Tanács (CNA) elmarasztalta a Romania TV-t a „Székelyföld elmagyarosításáról”" szóló adásában elhangzó egyoldalú tájékoztatás miatt.

A CNA ítélete szerint a Romania TV február 11-i adásában egyoldalúan tájékoztatott egy a „Székelyföld elmagyarosításáról” szóló adásában, és a műsorvezető nem határolódott el Corneliu Vadim Tudor nacionalista politikus „a magyarokat Szibériába kellene vinni” kijelentésétől sem. A műsorban továbbá olyan vádak hangzottak el, miszerint a Hargita megyei önkormányzat „diszkriminálja és szabotálja" a román polgármesterek által irányított településeket, valamint két megyében csak román iskolákat zárattak be a hatóságok, magyar intézményt azonban egyáltalán nem. A műsor vezetője kijelentette: „a Román Tudományos Akadémia tanulmánya szerint Hargita és Kovászna megyében egyre kevesebb román él, akiket a hatóságok huszonkét éve magukra hagytak, és akik idegenként élnek saját hazájukban." A sértő, egyoldalú, és bizonyítékkal alá nem támasztható kijelentések elhangzása, valamint a műsorvezető magatartása miatt a romániai Active Watch Médiafigyelő Ügynökség feljelentést tett. Az Ügynökség szerint többször is megsértették azt a szabályt, hogy a műsorvezetőnek kötelessége felszólítani a meghívottakat, támasszák alá bizonyítékokkal az általuk megfogalmazott vádakat. A román hatóság, helyt adva a civil szervezet észrevételeinek, végül tízezer lej (kb. 677 ezer forint) bírsággal sújtotta a hírtelevíziót.

 A kiegyensúlyozott tájékoztatás lehetővé teszi a polgárok számára, hogy az egyes információk birtokosaként szabadon dönthessenek a valósághoz való viszonyukról. Ennek biztosítása a műsorszámokban azonban nem jelenti a szerkesztői szabadság aránytalan korlátozását. A médiaszolgáltatók saját belátásuk szerint dönthetik el, hogy milyen információkat szerepeltetik a műsorukban, kiket szólaltatnak meg. A szerkesztői szabadság azonban nem korlátlan, és a vonatkozó szabályok is országonként különbözők lehetnek. A kiegyensúlyozott, tárgyilagos tájékoztatás biztosítása, és az elhangzott kijelentések megalapozottsága, valamint az uszító jellegű nyilatkozatok bemutatásától való elhatárolódás azonban minden demokratikus ország alapvető érdeke. A médiaszolgáltatók feladata ezért az információk kiegyensúlyozott, hiteles, pontos megjelenítése és az uszító jellegű sértő tartalmak mellőzése. 

Románia, bírság, panasz, kiegyensúlyozott tájékoztatás, Romania TV, blog