Elfogadták a lekérhető médiaszolgáltatást nyújtók által fizetendő díjak összegét 2013 áprilisáig meghatározó szabályzatot az Egyesült Királyságban

2012.05.24. 11:24

Szerző: Pogácsás Anett

Az Egyesült Királyságban komoly hangsúlyt fektet a lekérhető médiaszolgáltatások társszabályozó testülete, az ATVOD arra, hogy valamennyi, a törvény értelmében a hatáskörük alá tartozó szolgáltató regisztrálja magát a nyilvántartásukban, és fizesse meg a nyújtott szolgáltatás alapján rájuk kiszabott díjat. Az erre meghatározott díjtáblázat ésszerű, és a szolgáltatások forgalma és típusa alapján több csoportot is meghatároz, 2012 áprilisától pedig az egy szolgáltató által fizetendő összeg felső határát is meghatározza.

Az Egyesült Királyságban a lekérhető médiaszolgáltatások társszabályozó testülete (Association for Television on Demand – ATVOD), számos egyéb feladata mellett felelős azért, hogy beszedje a szolgáltatók által bejelentett lekérhető szolgáltatások után fizetendő díjat, egy évente – társadalmi egyeztetést követően – frissített, és a brit médiahatóság, az Office of Communications (Ofcom) által jóváhagyott díjtáblázat alapján.

A 2013 áprilisáig hatályos díjtáblázattal kapcsolatos nyilvános konzultáció 2012 márciusában zárult le, 2012 áprilisától már az Ofcom által is jóváhagyott új szabályzat alkalmazandó, amely továbbra is a szolgáltatók forgalmához igazodik, emellett meghatároz három kedvezményezett csoportot is a nem-kereskedelmi, a kis- és a mikroszolgáltatók számára. A szolgáltatókra nézve automatikusan a legmagasabb alapkategória alapján kerül kiszabásra a fizetendő összeg, hacsak nem bizonyítják, hogy alacsonyabb kategóriába, vagy valamelyik kedvezményes körbe tartoznak.

A 2012–2013-as évre most elfogadott díjtáblázatban tehát a testület megtartotta a többfokozatú besorolást, és valamennyi csoportban 3,58%-kal csökkenteni is tudta a díjak mértékét. A kedvezményezettnek minősülő nem-kereskedelmi szolgáltatók 96 fontot fizetnek szolgáltatásaik után, a kereskedelmi szolgáltatók bizonyos forgalom (50.000, illetve 100.000 font éves forgalom alatt) 145, illetve 193 fontot kötelesek befizetni. Az alapdíj egy egyszeri díjból (amely a táblázat szerint 771 fonttól 9.980 fontig terjedhet), és az azonos szolgáltató által nyújtott további szolgáltatások után szolgáltatásonként maximum 771 font díjból áll. Újdonság, hogy az egyeztetések nyomán az ATVOD 25.000 fontban maximálta az egy szolgáltató által fizetendő legmagasabb díj összegét.

Az ATVOD vezérigazgatója szerint az új árazásnak köszönhetően a szolgáltatók legalább 50 százaléka 771 font alatti összeget fog fizetni, és a legkisebb szolgáltatók csupán 193 fontot, vagy még annál is kevesebbet. Azoknak a cégeknek pedig, amelyek igen nagy számban nyújtanak különféle szolgáltatásokat, a felső plafonnak köszönhetően 25.000 fontnál több kiadással nem kell számolniuk, ami szintén igen komoly változás a korábbiakhoz képest.

Egyesült Királyság, ATVOD, Ofcom, lekérhető szolgáltatás, díj