A Spiegel-affér folytatódik

2012.05.23. 16:46

Szerző: Paál Vince

Szabadon hozzáférhetővé vált, majd újra zár alá került az a dokumentum, amely 50 évvel ezelőtt kiváltotta a Spiegel-afférként elhíresült esetet.

Mint ismeretes a Spiegel c. német hetilap 1962. október 10-én megjelentetett egy cikket, amelyben nyilvánosságra hozta a Bundeswehr egyes dokumentumait, amelyek alapján a Bundeswehr védelmi koncepcióját megkérdőjelezte. A cikk tartalmazta többek között, hogy a szövetségi védelmi miniszter, Franz Josef Strauß a hagyományos szárazföldi erők megerősítése helyett a nukleáris fegyverkezés mellett érvelt. A hatóság a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát államtitoksértésnek minősítette, a kiadónál házkutatást tartottak és a szerkesztőség vezetőségét letartoztatták. Az ügy tömegdemonstrációkat váltott ki, mert a közvélemény egy része a sajtószabadság elleni támadásként fogadta a hatósági fellépést. Az eset végül akkora politikai hullámokat vert, hogy a védelmi miniszter, Strauß lemondásra kényszerült, és az Adenauer-kormány is átalakult. Az érintettekkel szemben az államtitoksértés miatt emelt vádat a bíróság 1965-ben megalapozatlanság miatt ejtette.

Az ominózus cikk megjelenése után a védelmi minisztériumban néhány napon belül elkészült az a jelentés, amely azt a következtetést vonta le, hogy a cikk több titkos információkat tartalmaz – ennek alapján indult meg a szerkesztősséggel szemben a hatósági eljárás. A Spiegel indítványozta a kérdéses jelentés titkosságának feloldását, amit végül a régi Szövetségi Köztársaság egyéb dokumentumainak nyilvánosságra hozatalával együtt, 2012 végén rendeltek el. Ezután a jelentés mindenki számára, az interneten is elérhetővé vált. A védelmi minisztérium azonban a dokumentumot nemrég újra zár alá helyezte, és a betekintést csak szolgálati célból engedélyezi. Mindenki, aki a dokumentum eddig ismeretlen részeiből idéz, titoksértést követ el és büntethetővé válik.

Németország, Spiegel, nyilvánosság, internet