Ha a RAI engedetlen, a hatóság kíméletlen

2012.09.24. 15:39

szerző: Szeghalmi Veronika

A médiahatóság egy korábbi eset kapcsán már figyelmeztette a közszolgálati RAI csatornát, hogy a politikai kezdeményezések, vélemények bemutatását „megfelelően" biztosítsa műsoraiban. A csatorna azonban nem engedelmeskedett a hatóság felhívásának, és ismét megszegte a korábbi figyelmeztetések előírásait. 

A médiahatóság elrendelte, hogy a RAI biztosítsa a Partito Radicale, valamint pártvezető politikusuk, Marco Pannella kezdeményezéseinek bemutatását. A hatóság kifejtette, hogy a börtönök túlzsúfoltságának és az igazságszolgáltatásnak a műsorszámokban való prezentálása hozzájárul a politikáról és a társadalmi kérdésekről formálódó közvélemény fejlesztéséhez és tudatosságot visznek a gondolkodásba.

Egy hasonló eset kapcsán a hatóság a 211/11/CONS számú határozatában már megállapította: a börtönök helyzete és az igazságszolgáltatás bemutatása kétségtelenül a politika kérdésköréhez tartozik, azonban e témák kifejtése az aktuális híreken keresztül a társadalmi sokszínűség és a közvélemény formálásához szükségesek.

A fentiekben említett esetben a hatóság arról számolt be, hogy a RAI a korábbi határozat meghozatalát követően a hatóság rendelkezéseit nem tartotta be. Amennyiben jelen határozatban foglaltaknak sem tesz eleget, úgy 250.000 eurós bírságot, vagy akár a tevékenység felfüggesztésének szankcióját is alkalmazhatja a közszolgálati csatornával szemben. A figyelmeztetés után Mario Staderini, a párt egyik képviselője és Marco Beltrandi, radikális képviselő és egyben a RAI felügyelőbizottságának tagja levélben fordultak a RAI elnökéhez és igazgatóságához, és hangsúlyozták, hogy az említett kérdéskör (a börtönök és az igazságszolgáltatás helyzete) véleményük szerint nem politikai szemszögből vizsgálandó. A téma alapvető fontosságú egész Olaszországnak, és annak bemutatása – a köztársasági elnök szavait idézve – „elengedhetetlenül szükséges” a társadalom számára. A közszolgálati médiaszolgáltató a vállalt kötelezettségeit e tekintetben nem tartotta be, így megakadályozta a polgárok tájékozódását és ismereteinek fejlesztését valamely fontos társadalmi-politikai kérdést illetően. A párt hívei szerint Marco Pannella törekvéseit, kezdeményezéseit a csatorna nem kívánja ismertetni, és ezáltal a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozza.

A hatóság többszöri figyelmeztetése ellenére a közszolgálati csatorna továbbra is engedetlen volt, és a határozatokban foglalt kötelességeit nem teljesítette. A „megfelelő tájékozódáshoz való jog” a társadalomban élők alapvető érdeke. Ehhez azonban hozzátartozik a politikai pártok, mozgalmak széleskörű bemutatása is. Ennek fontosságát mutatja, hogy Olaszországban az utóbbi pár évben közel 50 hatósági határozat született, amely a RAI felelősségét állapította meg a Partito Radicale politikai kezdeményezéseinek elnyomása miatt.

Olaszország, RAI, panasz, büntetés, bírság, televízió, tájékozódáshoz való jog