Védjük meg a gyermekeket a politikai kampányoktól!

2012.05.21. 13:59

Szerző: Apró István

Szerbiában, a nemrég lezajlott parlamenti és helyhatósági választásokat kapcsán a vajdasági tartományi ombudsman közleményt adott ki, amelyben arra szólítja fel a politikai pártokat és a médiát, hogy tartózkodjanak a gyermekekkel való visszaélésektől a politikai kampányokban. Az ombudsman szerint a választások előtti kampány tipikusan olyan időszak, amikor a politikusok érdeklődése feltűnően megnő a gyermekek jogai és helyzete iránt.

„Tanúi lehetünk olyan jelenségeknek, amikor a politikusok a kampány hevében óvodákat, iskolákat és más gyermekintézményeket látogatnak meg, és maguk a gyermekek is feltűnnek ezeken a nyíltan pártszínezettel bíró rendezvényeken. A gyermekeknek különféle ajándékokat adnak át, különféle alkalmakból, mint ahogyan történt ez húsvét alkalmából is. Ilyenkor pedig a gyermekek a politikusokkal együtt szerepelnek a médiában, várják a pártküldöttséget, énekelnek, táncolnak a küldöttségeknek stb.” – áll a közleményben.

Az ombudsman felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek védelmét a politikai célokból történő visszaélésekkel szemben sem Szerbiában, sem a környező országokban nem szabályozzák jogszabályok, így az efféle jelenségeket szankcionálni sem lehet. A tartományi ombudsman éppen ezért a köztársasági és tartományi választási bizottságokat arra szólítja fel, állítsák fel a politikai pártok viselkedési kódexét politikai kampányok idejére, és ebben védjék meg a gyermekek jogait és érdekeit, találják meg a hatékony védelem módját.

Vajdaság, Szerbia, gyermekvédelem, bírság, kampány, blog