Megfenyegette a Bildet a német államfő

2012.01.24. 11:40

Bild_216x93

Christian Wulff, a német államfő megfenyegette a Bildet, az ország legnagyobb példányszámú napilapját, írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung. 

A lap szerint Wulff tavaly decemberben felhívta a több milliós példányszámú bulvárlap főszerkesztőjét azzal a céllal, hogy megakadályozza egy rá nézve kedvezőtlen cikk megjelenését. A főszerkesztőt nem érte el, ezért üzenetet hagyott a rögzítőjén. Az üzenetben magánindítványos büntetőeljárást helyezett kilátásba az újságírók ellen.

A Süddeutsche Zeitung szerint az államfő környezetében úgy vélik, nem volt túlzottan szerencsés felhívni a legnagyobb példányszámú újság főszerkesztőjét, és dühödt kirohanást intézni ellene. Az újságírók jól szórakoznak azon, hogy Wulff üzenetrögzítőre beszélt, hiszen így minden egyes szavát dokumentálta a hívott fél. Később az államfő ismét felhívta a főszerkesztőt, Kai Diekmannt, akit ezúttal elért, és sajnálatát fejezte ki az üzenet miatt, mire Diekmann kijelentette, hogy lezártnak tekinti az ügyet.

A lap egy nappal az első telefonhívás után részletesen beszámolt a Wulff számára kínos témáról, a félmillió eurós kölcsönről, amelyet az államfő egy baráti vállalkozó családtól kapott még 2008-ban, amikor Alsó-Szászország miniszterelnöke volt. 2010-ben, amikor a tartományi gyűlésben ellenzéki képviselők egy másik üggyel összefüggésben a vállalkozóhoz fűződő üzleti kapcsolatai iránt érdeklődtek, Wulff azt állította, hogy nincs és nem is volt üzleti jellegű kapcsolata a vállalkozóval. A Bild értelmezése szerint Wulff ezzel félrevezette a tartományi törvényhozást.

 Az első cikk december közepén jelent meg, és azóta az államfő szinte folyamatosan magyarázkodásra kényszerül. Nyilatkozott írásban, szóban, és nyilvánosságra hozott számos dokumentumot, de az ellentmondásos elemek száma egyre nőtt a történetben. Így például az államfő december 15-én kiadott közleményéből arra lehetett következtetni, hogy a baráti kölcsönt már kiváltották egy teljesen hétköznapi, szabályos lakáshitellel. Az érintett bank viszont december végén azt közölte, hogy csak a napokban véglegesítették a szerződést.

Bild, sajtószemle