Videoüzenetben tiltakoznak osztrák köztévések politikai indíttatásúnak vélt kinevezések ellen

2012.01.16. 16:21

orf_lead

Az interneten közzétett videoüzenetben tiltakoztak az osztrák közszolgálati televízió (ORF) munkatársai a cégnél bejelentett, politikai indíttatásúnak tartott kinevezések ellen.

A Youtube videomegosztó portálon közzétett klipben az ORF híradójának (ZiB) 55 szerkesztője és bemondója, köztük ismert televíziós személyiségek felváltva olvassák fel a közlemény szövegét. A tiltakozó újságírók kiállnak az ORF alkotmányban garantált politikai függetlensége mellett. „Nem hagyjuk, hogy ezt pártpolitikai óhajok, vagy az ORF vezetésének ezek teljesítésére való nyilvánvaló készsége elvegye” - hangzik el a videóüzenetben.

Az osztrák nyilvánosságban nagy port vert fel, hogy Alexander Wrabetz vezérigazgató az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) vezetéséhez közel állónak tartott és nem sokkal ezelőttig az ORF alapítványi tanácsában az SPÖ-s delegáltak csoportját vezető Nikolaus Pelinkát akarja irodavezetőjévé kinevezni.

A hetek óta tartó vitában hétfőn megszólalt az alapítványi tanács vezetője is, azt javasolva az ORF első emberének, hogy vonja vissza a pályázati kiírást.

Pelinka kinevezése már tavaly nyáron is felmerült, de akkor cáfolták a hírt. Olajat öntött a tűzre az is, hogy a hivatalos nyilvános pályázati kiírás csak azután jelent meg, hogy a sajtó már hírt adott a küszöbön álló kinevezéséről.

A ZiB munkatársai bíráltak egy másik kilátásba helyezett személyi változást is. A másik kormánypárthoz, a konzervatív Osztrák Néppárthoz (ÖVP) kötődőnek tartott Robert Ziegler a tartományi ORF-stúdiók közötti koordinációért felelős igazgató lehet. Zieglert a napokban elmarasztalta az osztrák médiahatóság az újságírói szabadság megsértése miatt, amiért tartományi főszerkesztő-helyettesként arra utasította az irányítása alá tartozó munkatársakat, hogy ne használják Anders Breivikre, az oslói merénylőre a „keresztény fundamentalista” jelzőt, hanem a „vallási fanatikus” vagy a „szélsőjobboldali” kifejezést. Ziegler azzal érvelt, a „keresztény” szót a tömeggyilkosságért felelős merénylővel együtt említeni sokan ellentmondásosnak találnák. Bírálói szakmailag alkalmatlannak tartják és ugyancsak politikai nyomást feltételeznek.

A híradós újságírók először három hete fogalmaztak meg nyilvános tiltakozást, akkor még az SPÖ-s alapítványi tanácstag miatt. Nyílt levelükben elfogadhatatlannak nevezték a kinevezést. Az ORF szerkesztőinek tanácsa szintén közleményben tiltakozott ellene.

Bécs, 2012. január 16., hétfő (MTI)
 

ORF, sajtószemle