Adásukat megszakítjuk

2012.09.14. 09:24

szerző: Reményi Édua

Szerzői jogokra hivatkozva blokkolta Michelle Obama beszédének videoját a YouTube, hasonló okokból John McCain szenátor szerint az oldal szigorú jogvédő elvei megfojtják a szólásszabadságot. 

Az amerikai választási kampányban fontos szerepet betöltő médium automatikus szűrője olyan hatékonysággal tiltja le azokat a videókat, amelyekben szerzői jogvédelem alatt állónak tartott kép- vagy hanganyagot talál, ha a feltöltője nem jogosult azok közzétételére, hogy az már bántó – a republikánus McCain ezért felszólította a céget, hogy a "fair use" szellemében lazítson a szabályokon.

Az amerikai szerzői jog szerint 4 szempont alapján határozható meg, hogy az egyébként jogvédelem alatt álló anyagok engedély nélkül felhasználhatók-e: vizsgálni kell a kereskedelmi célt, a tényszerűséget, a felhasználás mértékét és annak az átvett anyag piacára gyakorolt hatását.

A Google-csoport átlagosan napi 400 millió keresést hajt végre, a video-oldalak között Amerikában toronymagasan áll az élen: az összes kérés 85%-a hozzá fut be. A YouTube-ra másodpercenként egy órányi videót töltenek fel, így érthető, ahogyan azt McCainék is hangsúlyozták a cégnek írt levelükben, hogy ilyen mennyiségű adat és az arra érkező szerzői jogi panaszok mellett nincs lehetőség a fair use vizsgálati elvének folyamatos és teljes alkalmazására, azonban a szenátor csapata úgy hiszi, minimális ráfordítással sokat nyerne a YouTube, ha a politikus- és a kampányoldalak esetében a blokkolási kérelmeket minden esetben tüzetesen megvizsgálnák.

McCain kampány-videói közül már nem egyet letiltott a YouTube, és többet módosítani kellett a bennük felhasznált filmrészletek és zeneszámok szerzői jogai miatt. De ugyanígy tiltotta le a Curiosity kisfilmjeit is, miután több cég is jelezte szerzői jogainak megsértését a közzétett anyaggal. Azonban nem csak a YouTube blokkol előszeretettel: robot-túlkapás volt, amikor múlt hét vasárnap a sci-fis Hugo-díjkiosztón egyébként nem jogtalanul vetített filmrészletek miatt a Ustream megszakította a gálaműsor élő közvetítését.

Az 1998-as Digital Millennium Copyright Act nem írja elő a szolgáltatók számára, hogy a hozzájuk feltöltött tartalmakat előzetesen vizsgálják szerzői jogi szempontból – ha panasz érkezik hozzájuk, a kifogásolt tartalmat el kell távolítaniuk, illetve ha az eltávolítás miatt a feltöltő jogos viszont-panasszal él, vissza kell állítniuk. Egyszerűnek tűnik a szabály, azonban az élő közvetítésekre nem alkalmazható: mire a panasz beérkezne, a műsornak már régen vége, vagy ha leállítják a közvetítést, nem lehet azonnal elérni a szerzői jog birtokosának sem, hogy folytassák. A Ustreamre annyi video-anyagot töltenek fel másodpercenként, mint amennyit a YouTube-ra percenként, és egyszerre több ezer közvetítés folyik rajta – ekkora adatmennyiséget folyamatosan monitorozni bonyolult feladat. Főként úgy, hogy az ne sértse a tájékozódáshoz való jogot, a szólás szabadságát és a józan ész törvényeit se.

Amerikai Egyesült Államok, szerzői jog, Google