Halad a tévés digitális átállás

2012.09.12. 09:12

szerző: Paál Vince

Az analóg műholdas vételi lehetőség 2012 áprilisában történt lekapcsolásával Németországban a digitális tévézés nagyot lépett előre. Ma 29,5 millió tv-vel rendelkező német háztartás tévézik digitálisan, ez 10%-kal több mint egy évvel ezelőtt. A műholdas tévézés most már tehát 100%-ban digitalizált, a kábeles terjesztésnek még van hova fejlődnie, ott ugyanis csak a háztartások 48%-a digitalizált, a 18,2 millió bekábelezett háztartásból 8,8 millió. 

Ez derül ki abból a jelentésből, amit a tartományi médiahatóságok a Berlin-Brandenburg Médiahéten hoztak nyilvánosságra. A német médiaőrök úgy látják, hogy a kábelszolgáltatóknak a magán adók kódolását meg kellene szüntetniük, hogy elősegítsék a kábeles digitalizációt. Az analóg kábeles eléréssel rendelkező háztartások jelentős része csekély jövedelemből él, és fél az átállásból adódó többletköltségektől.

Ugyanakkor a háztartások 71%-a szélessávon kapcsolódik az internetre, 26%-ának van okos telefonja, 7,4%-a rendelkezik tablettel és 9,5%-a internetképes televíziókészülékkel. Ha ehhez hozzávesszük az internetezésre alkalmas játékkonzolokat, blu-ray lejátszókat vagy a set-top-boxokat, akkor 6,3 millió németországi háztartásnak (16,5%) van módja, hogy videotartalmakat érjen el a világhálóról. Érdekes azonban, hogy az 1,6 millió internetképes eszköz van ténylegesen is az internethez csatlakoztatva. Ezeknek is kb. a felét használják hetente legalább egyszer az internetről történő képes tartalmak letöltésére.

Az ARD/ZDF egy 2012-es tanulmánya szerint az internetező németek csaknem egyharmada néz meg a neten később tévés tartalmakat. A tévés tartalmak internetről történő letöltése az internetképes eszközök növekvő számával párhuzamosan egyre népszerűbbé válik. Az egyes eszközök párhuzamos használata is terjed. A tévénézők 13%-a használ néha a tévé mellett okostelefont, tabletet vagy laptopot „második képernyőként”.

A digitális tévénézés Magyarországon is jelentős mértékben terjed, habár az analóg földi műsorterjesztés csak 2014-ben szűnik meg. Hazánkban 2012. május végén összesen 2,838 millió televízió-előfizetést tartottak nyilván, ezek 61,3 százaléka digitális. A megközelítőleg 4 millió háztartás mintegy 3,2 millió előfizetéses televíziós szolgáltatással rendelkezik. A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával az ingyenesen fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású csatornákat vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat néznek. Becslések szerint az analóg sugárzás megszűnésekor még mindig több százezer háztartás lesz, ami addig az időpontig sem tér át valamilyen digitális vételi lehetőségre. Ezek nálunk is a legszegényebb rétegekhez tartoznak, akik feltehetőleg nem tudják, vagy nem akarják saját zsebből finanszírozni az átállás költségeit. Ezzel az illetékes szervek is számolnak. Augusztusban indult az NMHH tesztprogramja, amelynek keretében Sopron és Barcs térségében állami támogatással a szociálisan leginkább rászorulókat ellátják a digitális földi vételhez szükséges eszközökkel. A tesztprogram alapján születik majd döntés az országos támogatási program kereteiről.

Németország, felmérés, televízió, blog