Törtaranypolgár

2012.09.07. 09:39

szerző: Reményi Édua

A BBC új muszlim sitcomja indulásakor 187 nézői panaszt "hozott" a csatornának – a panaszok hírére megindult internetes vita segíthet a társadalmi feszültségek csökkentésében. Vagy nem. Az Ofcom is nehéz helyzetbe kerülhet, akár van valakin hijab, akár nincs. 

Hétfő este 10:35-ös kezdettel vetítette a BBC1 vadonatúj, az első sorozatban 6 epizódos szituációs komédiáját, a Citizen Khant, amely heves ellenérzést váltott ki a nézők egy részéből. A műsorszám ellen felhozott leggyakoribb vád az, hogy sztereotip, a kifogásolt jelenetek pedig az iszlámot sért(eget)ik és nevetségessé teszi a muszlimokat.

khan

Erős kezdésnek számít, hogy 3,6 millió néző volt kíváncsi az új sorozatra (ez az aznapi műsoridősávra vetítve 21,5%-os nézettséget jelent az Egyesült Királyságban), és a panaszáradat felkeltheti azok érdeklődését is, akik kihagyták az első adást. Azonban a folytatás lehet visszaesés is; az eddig az Ofcomhoz beérkezett 20 panasz nyomán a brit médiahatóság még mérlegeli, hogy vizsgálatot indítson-e a BBC1 adása ellen.

A sorozat, annak egyik társrendezője, egyben egyik főszereplője, a brit muszlim Adil Ray szerint remek lehetőséget kínál arra, hogy az általa alakított Khannal együtt próbáljuk megragadni a bevándorlók és a muszlimok igen összetett problémáját az Egyesült Királyságban, és vele együtt nevessünk önmagunkon. A BBC szóvivője is megpróbálta azzal élét venni a támadásoknak, hogy "minden új sorozat különféle reakciókat vált ki a közönségből. A karakterek csak a fantázia vicces termékei, és nem tisztük egy közösség egészét megtestesíteni."

Míg néhányan tehát vallási vagy etnikai alapon nem találták olyan nagyon kacagtatónak az első részt, a Daily Mail cikkéhez hozzászólók között volt, aki csak egyszerűen unalmasnak tartotta, mások jót derültek rajta, egyesek emlékeztettek arra, hogy jóllehet sztereotip volt a műsor, de saját környezetükben ugyanezt látják (értsd: Armani fejkendőben és Gucci tűsarkúban pózoló nőket a szomszédban), így egyáltalán nem volt sértő.

A pozitív hozzászólások egy része muszlimoktól érkezett, akik szintén azt hangsúlyozták, hogy noha közhelyes volt, de igen szórakoztató, és örvendetes, hogy végre ismét van egy olyan műsor, amely a Goodness Gracious Me után az ázsiai bevándorlók életével foglalkozik, valamint hogy bármelyik műsort lehetne valamely nemi, vallás, etnikai stb. csoport érzelmeit sértő témája miatt kritizálni, de ahogyan az írek sem olyanok, mint amilyennek a Mrs. Brown című sorozat, vagy az angol családok, ahogyan a Royle Family mutatta, ezt is a helyén kéne kezelni, nem pedig túlontúl komolyan venni.

Volt, aki azt írta, hogy a muszlimok túlérzékenyek, és hogy mindent nem lehet úgy csinálni, hogy mindenki attól óvakodik, nehogy véletlenül valamelyik tyúkszemükre lépjen, más azt hangsúlyozta, hogy végre a muzulmánok nem „kettes számú terroristaként” jelennek meg. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy ha valakinek nem tetszik, nem kötelező néznie.

A sorozat írói közül ketten is részt vettek az említett Goodness Gracious Me c. sorozat készítésében – a Citizen Khant negatív értelemben is ezzel állítják párhuzamba: míg a korábban a BBC Radio 4-on, majd 1998 és 2001 között a BB2-n futó sorozat segített megingatni az előítéleteket, ez megerősíti. A visszajelzések alapján lehetséges, hogy átírják a következő részek forgatókönyvét, vagy megfelelő módszerekkel hétről hétre nem annyira a muszlimokról szóló sorozatot fogadtatják el a brit közönséggel, mint inkább a muszlimok ingerküszöbét és humorérzékét fejlesztik fokozatosan. Ha viszont az Ofcom mégis eljárást indít és végül elmarasztalja a BBC1-et, mindenkinek el kell gondolkodnia ezen a cseppet sem komikus szituáción.

Egyesült Királyság, BBC, Ofcom, panasz, blog