Az újságíró ne legyen hacker

2012.09.06. 09:56

szerző: Mayer Annamária

A Times korábbi újságírója levelezőrendszer feltörésével jutott információhoz. Az így megszerzett adatok alapján azonosított blogger meg akarta akadályozni a róla megírt leleplező cikk megjelenését, nem sikerült, mert az anonimitás közérdekű ügyben nyilvánosságra hozott információk esetén nem illette meg. Az illegális módszerekhez folyamodó újságírót három évvel a történtek után letartóztatták. 

Patrick Fostert, a Times korábbi újságíróját észak-londoni otthonából vitték el a rendőrök a Lancashire-i nyomozó, Richard Horton email-címének feltörése miatt.

A nyomozó Night Jack című blogja a rendőri munkát mutatta be napról napra és egy sor társadalmi és politikai kérdésről nyilvánított véleményt, amelyet több sajtódíjjal ismertek el, de a szerző neve egészen addig nem volt ismert, amíg a Times 2009-ben fel nem tárta, hogy kitől származnak az internetes jegyezetek. Horton azt nyilatkozta, hogy a lap kizárólag levelező rendszerének feltörésével azonosíthatta őt. A Times ezt először cáfolta, de később elismerte, hogy egyik munkatársa, Patrick Foster feltörte Horton email-szerverét, és így jutott a személyes adatokhoz. James Harding, a Times főszerkesztője a Murdoch-lapcsoport hasonló ügyeinek feltárására hivatott vizsgálóbizottság előtt elnézést kért Hortontól a történtekért, de közölte azt is, hogy nem volt tudomása Foster eljárásáról, és így engedélyt sem adott neki e módszerek alkalmazására. Mielőtt azonban a leleplező cikk megjelenhetett volna, a blogger-nyomozó keresetet nyújtott be annak megakadályozására.

Az Author of Blog v Times Newspapers Ltd. [EWHC] 1358 (QB). ügyben a bíróság kimondta, hogy az így – blog formájában – nyilvánosságra hozott információkat nem lehet a magánkommunikáció részeként kezelni, inkább fogható fel ez a közlés nyilvánosnak, mint magántermészetűnek, de ettől függetlenül is, a nyilvánosságnak joga van tudni, hogy ki közölt a rendőri munkáról és a rendőrség stratégiájáról erős kritikát tartalmazó részleteket. A bíró tehát elutasította a keresetet azzal, hogy senkinek sincs joga az identitásának a titokban tartásához, amennyiben az általa alkotott tartalmat mindenki számára elérhetővé teszi, különös tekintettel arra, hogy a társadalom számára fontos témákról írt. A blogger Horton ezt követően kártérítési pert indított a Times ellen, személyes adataival való visszaélés és bizalmas információk közzététele miatt.

A Night Jack-ügy a Leveson Bizottság sajtóetikai intézkedései következtében került újra a nyomozó hatóság látókörébe idén februárban. A 28 éves újságírót, Fostert, aki mióta otthagyta a Timest, szabadúszóként a Guardiannek és a Telegraphnak is írt cikkeket, az 1990. évi számítógéppel kapcsolatos visszaélésekről szóló törvény alapján a számítástechnikai rendszerbe történő jogosulatlan belépéssel, az 1977. évi büntető törvénykönyv alapján pedig az eljárás akadályoztatásával is gyanúsítják.

Egyesült Királyság, The Times, etika, újságírás