A KJM nem kegyelmez, ha emberi méltóságról van szó

2012.08.17. 08:32

szerző: Mayer Annamária

A német Ifjúságvédelmi Médiabizottság (Kommission für Jugendmedienschutz – KJM) a családon belüli erőszakkal foglalkozó Super Nanny c. sorozatot fedte meg szenzációhajhász ábrázolásmódja miatt. A KJM szerint a társadalmi probléma bemutatásához nem szükséges a testi és lelki terror képi és hanghatásokkal dramatizált feldolgozása. A csatorna és az önszabályozó szerv másként látja. 

Nem először állapította meg az emberi méltóság megsértését a KJM a Super Nanny c. dokumentumfilm-jellegű, ún. doku-soap sorozattal szemben, amely 2011. szeptember 14-én, 20.15 órai kezdettel került adásba az RTL-en. A nagy port kavart, nyolc évig futó sorozat vizsgált epizódjában egy édesanya hét, négy és három éves gyerekeit terrorizálta, szóval, fenyegetéssel, végül fizikai bántalmazással, anélkül, hogy a stáb ebbe beavatkozott volna, vagy próbálta volna megakadályozni azt. A fizikai és lelki terrort ábrázoló jeleneteket a műsorszám ideje alatt háromszor megismételték, sőt a műsorajánlóba is betették, súlyosan sértve ezzel a kiskorúak emberi méltóságát.

A KJM álláspontja szerint az ilyen öncélú ábrázolásmód elsősorban a közönség kukkolás iránti vágyát elégíti ki. A gyerekeket számukra hátrányos és káros helyzetben ábrázolják, kereskedelmi célokra használva fel őket, a nézőszám növelése érdekében alkalmazott eszközként kezelve szereplésüket. A bizottság döntése értelmében ez egyértelműen az emberi méltóság megsértésének minősül.

A csatorna nem ért egyet a döntéssel, és mérlegeli, hogy keresetet nyújt be a döntéshozókkal szemben a közigazgatási bíróságon. Az RTL képviselője hozzátette, ez a döntés az önszabályozási rendszert ássa alá, az FSF (Freiwillige Selbstkontrolle Fernsehen, a Televíziók Önkéntes Önkorlátozó Szerve, amely a műsorkínálat vizsgálatával és a műsorszámok besorolásával foglalkozik) ugyanis „engedte”, hogy a műsorszám az este nyolc órai idősávban kerüljön adásba. Az FSF értelmezése szerint az emberi méltóság megsértése akkor következik be, ha a szolgáltatók halottat vagy súlyos testi és lelki szenvedést átélő embereket mutatnak a képernyőn anélkül, hogy ehhez jogos érdekük fűződne. A KJM által felállított kritériumrendszer szerint a jogos érdekre nem lehet úgy hivatkozni, hogy a műsorszámban szereplőket egyébként megalázták vagy nevetségessé tették.

A KJM és az FSF értelmezése az emberi méltóság tekintetében eltér, előbbi szerint igaz, hogy egyetlen hosszú erőszakjelenet sem volt látható a műsorszámban, rövid jelenetekből viszont volt bőven, és azok állandó ismétlődése, a zenével és a vágással elért dramatizált, érzelemfokozó ábrázolása miatt ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy erőszakjelenet teljes hosszában történő bemutatása. Az FSF azon a véleményen van, hogy a képi és hanghatásokkal elért végeredmény nem a nézők kukkolási igényeit elégítette ki, hanem empátiát és részvétet ébresztett bennük, az ismétlés a probléma súlyára hívja fel a figyelmet. Azzal sem ért egyet az önszabályozó szerv, hogy a gyerekek áldozatként és nézettségnövelő eszközként jelennek meg csupán, hiszen szóhoz jutnak, így a közönség együtt tud velük érezni. hangsúlyozza továbbá, hogy a műsorszám célja felhívni a figyelmet egy súlyos társadalmi problémára.

A családon belüli erőszakot pedig nem lehet anélkül bemutatni, hogy a testi-lelki fenyegetettség ne jelenjen meg valamilyen formában, de a hosszú, erőszakos, öncélú jeleneteket mellőzni kell. Az FSF átvizsgálta saját és a KJM kritériumrendszerét is, és nem talált olyan feltételt, amely megakadályozná, hogy ezt az epizódot főműsoridőben sugározzák. Ezt követően az emberi méltóság fogalmának értelmezése kérdésében a bíróság dönthet.

A KJM most hozta nyilvánosságra negyedéves jelentését, amelyből kiderül, hogy az elmúlt időszakban összesen tizenhat, (hat a lineáris és tíz a lekérhető médiaszolgáltatásokban hozott döntések száma) a kiskorúak védelmét érintő jogsértést állapított meg. A KJM, az ifjúságvédelemmel szövetségi szinten foglalkozó bizottság az első lépcsőfok az ellenőrzésben. A médiafelügyelet területén kéz a kézben működik együtt a tartományi médiahatóságokkal, és kivizsgálja azon eseteket, amelyekben felmerül a fiatalkorúak védelmét szabályozó tartományközi szerződés (Jugendmedienschutz-staatsvertrag) megsértése. 2003-as alapítása óta 4880 esetet vizsgált ki, amelyből 1000 lineáris, 3880 pedig lekérhető médiaszolgáltatást érintett.

Forrás: die-medienanstalten.de, blog.fsf.de

Németország, KJM, FSF, RTL, televízió, emberi méltóság