Freedom House-jelentés az olasz sajtószabadságról

2012.08.13. 08:57

szerző: Szeghalmi Veronika

Az amerikai Freedom House 2012-es jelentése szerint Olaszországban a „kevesebb Berlusconi, nagyobb sajtószabadság" elve érvényesül. A cikket a Giornale napilap közölte. 

A Freedom House szerint Berlusconi kisebb politikai ráhatása okán Olaszországban nagyobb a sajtószabadság, de az ország még így is negatív példa marad Nyugat-Európában. A jelentést közlő Il Giornale napilap kifejezte, hogy Berlusconi elnöksége után „a fény már látszik az alagút végén” és Olaszország újra képes lesz biztosítani a sajtó szabadságát.

A Freedom House egy független amerikai szervezet, amely a világ országaiban a sajtószabadság megjelenését vizsgálja, amelyről évente jelentést tesz közzé. A szervezet 2012-es jelentése Olaszország vonatkozásában az előbbiekben említett „kevesebb Berlusconi, nagyobb sajtószabadság elvét” fejezi ki. A megítélés ugyanakkor nem jelent teljes szabadságot, mert a volt elnöknek még jelenleg is van befolyása, ezért inkább azt állíthatjuk, hogy az országban csak „részben” érvényesül a szólás- és a sajtószabadság. A Freedom House listáját Finnország, Svájc és Norvégia vezeti. Az összeállított lajtsrom legvégén Belorusszia, Kuba, Guinea, Irán, Észak-Korea, Türkmenisztán és Üzbegisztán áll. Nyugat-Európa országai közül a lista Olaszországot Hong Kong és Guyana szintjére pozicionálja. Kínában, Oroszországban, Iránban és Venezuelában „a kritikusoknak nem lehet hangjuk, és az újságírók ellen büntetőlejárások folynak, az információ szabad áramlása akadályokba ütközik.” Pekingben a legerőteljesebb a média elnyomása. A vizsgált 197 ország közül 66 országban van sajtószabadság, 72 államban csak részlegesen lelhetők fel annak nyomai, 59-ben pedig egyáltalán nem beszélhetünk a sajtó szabadságáról. A jelentés szerint a világ népességének 40,5%-a él olyan környezetben, ahol a sajtó nem szabad, 45%-a olyan országban ahol csak részben szabad, 14,5%-a pedig olyan körülmények között, ahol egyáltalán nem beszélhetünk a sajtószabadságról.

A szervezet Olaszországot a „részben szabad országok” közé sorolja, nehéz azonban megállapítani, milyen mérce alapján tesz különbséget az országok között. A jelentést bírálók szerint az említett állításokat kevés kritika illeti. Megkérdőjelezhető – állítja a lap –, hogy egy olyan országot, amelyben a tájékoztatás sokszínűsége és a sajtó szabadsága törvények által biztosított, miért kell egy kalap alá venni olyan országokkal, ahol az újságírókat megölik, megkínozzák, vagy börtönbe zárják. A lap további sorai szerint Olaszországban mindenkinek joga van „kritizálni” és nem jár nagy összegű bírság sem a sajtó útján elkövetett vétségekért. Egy azonban biztos: Berlusconi távozását követően a külföldi megfigyelők szerint is „tisztább a helyzet.” 

Olaszország, Freedom House, sajtószabályozás