Szilícium-völgyek Európában

2012.08.10. 10:19

szerző: Reményi Édua

A geekek nem nyaralnak: már megvan az Európai Unió Jeremie-programjának székhelye, Berlinben több startup-központ is létrejött, és a BBC után az Irish Times is inkubátor-programot hirdet. A francia cyber cowboyok meg menni Amerika. 

A Vivacomnak a Szófia szívében található Art Hall épülete ad majd otthon az EU-s kkv-k közös támogatási programjának (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), egészen pontosan annak a 12 millió euró költségvetésű ágának, amely főként a délkelet-európai startupokat kívánja felkarolni, illetve Bulgáriát próbálja meg a régió IT-fejlesztéseinek középpontjának megtenni.

A 3,5 éves periódus alatt az alapkezelő Eleven Acceleratornek 100–200 olyan fejlesztést kell támogatnia, amely jó ötletekben nem szűkölködik, azonban a vállalkozás beindításához szükséges anyagi eszközökben igen. A program kétszer három hónapos kezdeti támogatási szakaszra tagolódik, amely nem egyszerűen összesen 50 ezer euró támogatást jelent, hanem egy mentorprogramban való részvételt Szófiában, amelynek során a vállalkozást 45 szakember, többek között pl. a Google munkatársainak felügyelete mellett és segítségével, akár a többi támogatottal együttműködve arra a szintre kell hozni, hogy az megálljon a saját lábán. A támogatottak maximum 30%-át további 150 ezer eurós tőkeinjekcióval világpiacra is segítheti az Eleven.

Szófia lesz a kontinens délkeleti IT-középpontja, de a nyugati már jó ideje Berlin. Eddig is melegágya volt a startupoknak: a már évek óta működő inkubátorok, mint amilyen pl. a Founderslink, a Betahaus, a FoundFair vagy a Startupbootcamp, vagy a legbefolyásosabbnak tartott, több mint 40 országban 15 ezer munkatársat foglalkoztató Rocket Internet mellé újabbak érkeznek. Július közepén jelentette be a HitFox videojáték-forgalmazó, hogy Berlinben támogatói programot indít videojáték-startupok részére, és a támogatások külön-külön is hatszámjegyű összegek lesznek. Néhány nappal később a júniusban gründolt German Startups Group jelentette be, hogy 50 és 250 ezer euró közötti támogatási csomagokkal indítja be saját inkubátorát.

Míg az előbbiek kockázatitőke-befektetők révén juttatják forráshoz az alakuló kkv-kat, a BBC WW és az Irish Times saját erőforrásait ajánlja fel kezdőtőkeként. A július 1-jével indult BBC Worldwide Labs a média és a technológia metszéspontjának „fejlesztésének” színtere – a féléves programba 5 céget válogattak be a jelentkezők közül. A cél egy kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítása: a vállalkozások számára a BBC londoni irodái és munkatársainak szakértelme áll szolgálatára, cserébe a BBC ötleteket kaphat, amiket később be tud építeni a szolgáltatásaiba (és természetesen a BBC PR-ja és CSR-e is fejlődik). London IT-fővárosodásának lehet a jele, hogy a Facebook mérnökcsapata után a YouTube és az Amazon is ott hozza létre új médiatartalom-előállítő és -fejlesztő központját. (A másik nagy IT-központ Birmingham: Science Parkja és nemsokára nyíló Tech Tropicanája helyet, üzleti angyalai és kockázatitőke-befektetői pénzt, startupjai – pl. Soshi Games, Hobzy.com, WHISK – inspiráló környezetet nyújthatnak a fejlesztőknek.) Az Irish Times Digital Challenge-e annyiban különbözik a BBC programjától, hogy az 5 kiválasztott cég közül, mint a név is mutatja, a nyolchetes verseny végén egyetlen startup kerül ki győztesként – itt a 10-10 ezer euró értékű marketing, jogi és könyvelési-adózási keret mindegyik cégnek jár, a nyertes pedig egy 50 ezer eurós hitelkeretre is szert tesz.

nem_alma
Kép forrása: New York French Geek


A startup-világ egyik leggyakoribb szava az ír-francia közgazdász, Richard Cantillon által először „kockázatvállaló” értelemben használt entrepreneur, azonban hiába az etimológiai eredet, Franciaország nem a kockák álma. Több startup is New Yorkba költözött (pl. Totsy, Dashlane, FreshPlanet), ugyanis a francia jogi környezet nem kedvező számukra. Nemcsak körülményes egy céget bejegyeztetni – a hosszadalmas bürokratikus procedúra energiát von el a startup valódi fejlesztési céljától –, hanem a stábot változtatni is nehéz – a munkavállalókat erős törvények védik, elbocsátás esetén általában, ha bíróság elé kerül a dolog, a munkavállaló jár jól –, így a kis monetáris, de nagy szellemi tőke akkumulálásán, a gyors és dinamikus változáson, rugalmasságon alapuló műfaj nehezen honosodik meg Franciaországban; azonban annál jobban érzik magukat a francia geekek a Nagy Almában.

Bulgária, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Írország, BBC, Jeremie, Digital Challenge, Irish Times, internet