A biztonság az első – a felhők használói aggódnak az adataik miatt

2012.08.08. 09:31

szerző: Paál Vince

A közösségi oldalak használói több mint háromnegyedének adatvédelmi aggályai vannak, amikor adataiknak az internetre való feltöltéséről van szó. Ez derül ki az F-Secure internetes biztonsággal foglalkozó vállalat felméréséből. 

Az F-Secure 6400 szélessávon internetezőt kérdezett meg 14 országban, többek között Franciaországban, Nagy-Britanniában, Indiában, Brazíliában, az USA-ban, Németországban. Eszerint a megkérdezettek 76 százaléka aggódik adatai védelme miatt, amikor az életét a közösségi hálókon (Facebook, Twitter stb.) másokkal megosztja. 70 százalék nagyon tart attól, hogy jogosulatlanok férnek hozzá képeihez, videoihoz vagy e-mailjeihez. Minden 10 megkérdezettből legalább négy mondta, el tudja képzelni, hogy elveszti az adatai feletti ellenőrzést.

A vírusokkal, káros szoftverekkel és más online fenyegetésekkel szembeni védelem továbbra is fontos – áll a tanulmányban. Újdonság viszont, hogy a fogyasztók új megoldásokat keresnek adataik tárolására és azoknak a különféle eszközökkel történő szinkronizálására, vagy arra, hogy ezeket a tartalmakat, ha akarják, mindig és mindenütt meg tudják osztani másokkal. A megkérdezettek 39 százaléka már igénybe vesz olyan szolgáltatást, amely a tartalmakat adatfelhő-szerverein tárolja, de a 68 százalékos többség azt a véleményt képviseli, hasznos lenne, ha személyes adataikhoz és tartalmaikhoz időtől, helytől és eszköztől függetlenül hozzáférhessenek.

A felvétel alapján az is kiderül, hogy még a hagyományos módszerek a legnépszerűbbek, amikor az adatokat másokkal megosztják. Habár a közösségi oldalak használata az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett és továbbra is növekszik, még mindig a jó öreg e-mail a leginkább használt eszköz, ha adatokat barátokkal vagy a családdal kívánunk megosztani. 74 százaléka a megkérdezetteknek az elektronikus postát veszi ilyen esetekben igénybe, 54 százalék CD-re írja az adatokat vagy USB-re másolja, ha azokat tovább kívánja adni. A közösségi médiumokat egyelőre 50 százalék használja, ha adatokat cserél. Különösen a gyorsan fejlődő országokban egyre gyakoribb, hogy ezeket a médiumokat adatok cseréjéhez is használják. A megkérdezett indiai felhasználók 76 százaléka tartja hasznosnak a közösségi oldalak által nyújtott adatcserét lehetővé tevő szolgáltatásokat. Brazíliában ez az arány 61 százalék .

A felmérésből az is kiolvasható, hogy a szélessávú internettel rendelkezők az internetszolgáltatójukban különösen megbíznak, ha a felhő-szolgáltatások igénybevételéről van szó. 61 százalék sokkal nagyobb bizalommal van saját, mint más szolgáltatók iránt. Az amerikai vállalatokkal (Google, Yahoo, Microsoft vagy AOL) szembeni aggályok általában növekednek. Sokan azért ódzkodnak attól, hogy adataik tárolására ezeknek a vállalatoknak a szolgáltatásait használják, mert az USA-ban más adatvédelmi rendelkezések érvényesek.

F-Secure, internet, felmérés, közösségi oldal