Vége az anonimitásnak? A YouTube a felhasználók teljes nevét akarja

2012.08.02. 08:20

szerző: Mayer Annamária

A YouTube ezentúl a felhasználók teljes nevét kéri egy feltöltéshez vagy hozzászóláshoz. Aki rendelkezik Google-fiókkal, annak be sem kell mutatkozni, már ismeri a tárhely-szolgáltató. Ha igazolta személyazonosságát, szabad a véleménynyilvánítás. Éljen a civilizált, befektetőknek kedves és jogsértésektől mentes internethasználat... 

Ha valaki egy videót szeretne a YouTube-ra feltölteni, vagy egy már fent lévő tartalomhoz kíván hozzászólni, mostantól a tárhely-szolgáltató fel fogja szólítani, hogy használja mindehhez teljes nevét, majd megkérdezi, hogy a Google-fiók alapján azonosított nevet felhasználhatja-e, amennyiben a felhasználó a Google szolgáltatásait veszi igénybe. Amennyiben ezt a felhasználó elutasítja, a Google például ilyen válaszlehetőségeket kínál fel: „A csatornám neve jól ismert”. Érdekes módon a keresőóriás ezt a felhasználási lehetőséget nem említette akkor, amikor bejelentette ezt a szinkronizálási opciót.

A YouTube teljes név irányába történő elmozdulását a múlt hónapban sejttették először a Google I/O 2012 konferencián. Az ún. civilizált, udvarias internetes viselkedésre való törekvés első lépése akar lenni a névhasználat és a Google-azonosító szinkronizálása­ a cég kommunikációja értelmében. A kezdeményezés hátterében az áll, hogy vonzóbbá kívánják tenni ezt a felületet a vállalkozások tulajdonosai, a hirdetők és kreatív alkotók számára.

A YouTube szóvivője visszautasította azt a feltételezést, hogy újabb változtatásokat tartogatnak még, de nem nehéz kitalálni, hogy a fent említett intézkedés után a következő lépcső az anonim hozzászólások eltakarása, majd eltávolítása lesz. Piaci elemzők szerint egy ilyen módosítás bevezetése sokkal jobban javíthatja a szolgáltatás presztízsét és minőségét, mint bármilyen térhatású hangzás vagy nagyfelbontású képi világ.

A fent említett megoldás nemcsak üzleti, de jogérvényesítési szempontból is üdvözítő lehet. A jogsértő tartalom feltöltőjének valódi személyazonosságához így nem az IP címeken keresztül vezethet majd az út, hanem az egy kattintással elérhető lesz. A közvetítő szolgáltató a megváltozott helyzetben nem fogja megtagadni az adatszolgáltatást, hiszen a személyes adatok nyilvánosságra hozatalára ő kötelezte a felhasználót. A kérdés csak az, hogy mi lesz az internet világától elválaszthatatlan, hőn áhított anonimitással. Az álnéven történő véleménynyilvánítás amellett, hogy visszaélésre adhat lehetőséget, előnyökkel is jár. A következményektől és felelősségtől való félelem nélkül felszínre juthatnak fontos közérdekű, társadalmi kérdések. A hozzászóló üzenetét objektíven, előítéletektől mentesen közölheti, a vitában álnéven részt vevők között ugyanis nem tehető különbség a társadalmi státusz, tudományos rang, nem, vagy egyéb jellemzők alapján.

Ha a névtelenségnek tulajdonított őszinteséget éppen a kibertér egyik leglátogatottabb helyszínén teszik kockára, ott, ahol naponta több mint 2 milliárd videót néznek meg a látogatók, és minden percben 24 órányi videoanyagot töltenek fel a felhasználók, az minden bizonnyal erőteljes hatást fog gyakorolni az egész információs társadalom működésére. 

Forrás: Wired.com, ejc.net

Google, YouTube, internet, anonimitás