Az Európai Bizottság tájékoztatást vár az AVMS irányelv harmonizációjának állásáról

2012.08.01. 14:18

szerző: Nyakas Levente

Az Európai Bizottság további információkat vár négy tagállamtól az Audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv (AVMS irányelv) implementációjának állásáról. 

Az Európai Bizottság 2012. július 23-án levelet intézett Portugáliához, Szlovéniához, Finnországhoz (Åland autonóm régió vonatkozásában), az Egyesült Királysághoz (a brit tengeren túli területek közül Gibraltár vonatkozásában), melyben tájékoztatást vár az AVMS irányelv harmonizációjának állásáról. A Bizottság azt kérte az érintett tagállamok illetékes hatóságaitól, hogy tíz héten belül adjanak helyzetjelentést az implementáció stádiumáról.

A Bizottság tényekre szorítkozó levele azt célozza, hogy megbizonyosodjon arról: a tagállamok minden szempontból megfelelően hajtották végre az AVMS irányelv rendelkezéseit. A Bizottság tájékozódó levele tehát nem azt jelenti, hogy a tagállamok eddig nem megfelelően hajtották végre az uniós jogszabályt, hanem csupán csak annyit, hogy van néhány kiemelkedő kérdés, mely tisztázandó az implementációval kapcsolatban.

A Bizottság a jogharmonizáció tárgyában első körben 2011 márciusában juttatott el levelet tizenhat tagállamnak (Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Málta, Hollandia, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Egyesült Királyság), majd a második körben 2011 szeptemberében további nyolc tagállamnak (Ausztria, Ciprus, Észtország, Németország, Magyarország, Lettország, Litvánia Luxemburg).

Lengyelország csupán részlegesen jelentett be a Bizottságnak az AVMS irányelv harmonizációját célzó lépéseket, így jelenleg kötelezettségszegési eljárás alatt áll. 

Európai Bizottság, AVSM irányelv