A gyerekek alig használják az online jelzőrendszereket

2012.08.01. 09:09

szerző: Paál Vince

Azoknak az európai gyerekeknek, akik valamilyen nem kívánatos online tartalommal szembesültek, csak 13%-a jelezte azt az erre a célra felállított online jelzőrendszereken. Magyarországon a helyzet még rosszabb, hiszen csupán a gyerekek 2 százaléka vett igénybe ilyen eszközt – állapította meg az EU Kids Online kutatató hálózat jelentése. 

„Ha a gyermekek úgy érzik, hogy az interneten valami rosszal találkoztak, akkor lehetőségüknek kell lenni arra, hogy ezt elpanaszolják, vagy hogy segítséget kapjanak. Ebben segíthetnek az online panaszhelyek, de csak akkor, ha jól láthatók, könnyen kezelhetők, és tényleg hatásos segítséget nyújtanak” – mondta el Uwe Hasebrink, a hamburgi Hans Bredow Intézet igazgatója, aki egyben az EU Kids Online tanulmány német felelőse is. A tanulmányra az adta az alkalmat, hogy idén júliusban Brüsszelben találkoztak az internetgazdaság, a politika és a nem-kormányzati szektor vezető képviselői, hogy olyan intézkedésekről tárgyaljanak, amelyek a gyermekek számára biztonságosabbá teszik az internet használatát.

A Coalition to make the internet a better place for kids nevű csoport egyszerűen kezelhető online jelzőrendszereket és a gyermekek korához illeszkedő személyes internet-beállítási lehetőségeket kíván kidolgozni. Az internetes tartalmak minősítésének fokozottabb alkalmazását sürgeti és a szoftverek használatát a szülők számára megkönnyítő segédletek kidolgozását támogatja. Az EU Kids Online jelentés ehhez szolgáltat 25 európai országból 25 ezer 9 és 16 év közötti gyermek megkérdezésén alapuló háttér-információkat, és igyekszik feltárni az egyes intézkedésekben rejlő problémákat.

A 9 és 16 év közötti korosztály egynegyede, akik rendelkeznek saját profillal valamelyik közösségi oldalon (mint pl. a Facebook) a róluk szóló információkat szabadon hozzáférhetővé teszik. Ezen csoportban meglehetősen nagy azok aránya, akik nem tudják, hogyan lehet a személyes beállításokat módosítani, hiányzik az ehhez szükséges kompetenciájuk. A szülők magatartása is szerepet játszik: általában azoknál figyelhető meg a szabadon hozzáférhető profil, akik esetében a szülők megtiltották, hogy gyermekeik egyáltalán regisztráljanak valamelyik közösségi oldalon. A tanulmány ezért azt követeli, hogy a fiatalok profilját a szolgáltató alapból privát hozzáférésűre állítsa, és azt hangsúlyozza, hogy ezen a téren célzatos kompetenciafejlesztést kell végezni a gyermekek között.

Az EU Kids Online korábbi jelentéseiből kiderül, hogy a 9–16 évesek 14%-a találkozott az interneten pornográf tartalmakkal, a 11–16 évesek 12%-a gyűlöletkeltő oldalakkal, a 11–16 évesek 10%-a kóros soványságot propagáló oldalakkal (ugyanez az 14–16 éves lányok esetén 20%) és a 11–16 évesek 5%-a öngyilkossággal foglalkozó fórumokkal. A 9–16 évesek szüleinek csak mintegy egyharmada alkalmaz Európában valamilyen technikai szűrőt vagy védőszoftvert.

Az olyan jellegű káros tartalmakkal, mint a szex, az anorexia, a drogfogyasztás és az öngyilkosság az európai átlagnál kevesebben találkoznak a magyar gyerekek közül. Az EU Kids Online II. magyarországi kutatási eredményei szerint a fiatalok átlagosan 9 éves korukban kezdik el önállóan használni a világhálót.

EU Kids Online, felmérés, internet