Kódolt műsorok, megsértett jogok

2012.07.23. 06:53

szerző: Szeghalmi Veronika

A Sky Italia beperelte a közszolgálati RAI csatornát, mert az bizonyos műsorait kódolttá tette. A bíróság határozatában kifejtette, hogy ezzel a közszolgálati csatorna megsértette az általa aláírt műsorszolgáltatási szerződést, és akadályozta a polgárok tájékozódáshoz való jogát.

2009 júliusában a Sky Italia és a RAI szerződést kötöttek, amelyben a műsorszolgáltatási kérdésekről rendelkeztek. Nem sokkal később a közszolgálati csatorna – amely egyébként számos sportműsor, közéleti esemény közvetítője – kódolta műholdas adásait, megszegve ezzel a szerződésben foglalt rendelkezéseket. A három éve húzódó ügyben az olasz médiahatóság, az AGCOM 2009 decemberében már határozott. A határozat azonban továbbra is lehetővé tette, hogy a RAI kódolja egyes adásait. A határozat ellen a Sky Italia fellebbezett, így az eset bírósági útra terelődött.

A bíróság előtt a Sky Italia azt kifogásolta, hogy a közszolgálati csatorna egyes műsorainak lekódolásával akadályozta, hogy a Murdoch-birodalomhoz tartozó médiaház felvegye azokat a műholdas kínálattárába. Az olasz közigazgatási bíróság, a Tribunale Amministrativo del Lazio a napokban úgy döntött, hogy ez a fajta megoldás sérti a RAI által is aláírt műsorszolgáltatási szerződést, és megsértette a polgárok tájékozódáshoz való jogát is. A bíróság kifejtette, hogy a RAI azzal, hogy egyes adásait lekódolta, arra kényszerítette a Sky előfizetőit, hogy más fajta módon, egy új dekóder, vagy készülék vásárlásával jussanak hozzá a közszolgálati csatorna adásaihoz. A bíróság szerint a RAI ezen lépése összességében negatív hatást gyakorolt a közszolgálatiság szellemére. A bíróság az ítélet indoklásában azt is hangsúlyozta, hogy az adások eléréséhez szükséges kiegészítő kártya vagy szerkezet beszerzése burkolt állami támogatásnak minősült, mivel az csupán egyetlen cégtől volt beszerezhető. Ez az előny más cégekkel szemben indokolatlanul juttatta gazdasági előnyhöz a Tivusat vállalatát, amely az uniós elvárásokkal is ellentétes. A bíróság ez utóbbit jogellenesnek minősítette.

A bírói döntés összességében arra az álláspontra helyezkedett, hogy a köztévé adásainak mindenki számára elérhetőnek kell lennie. A Sky Italia ezzel a bírói döntéssel szakasz-győzelmet aratott a köztelevízió felett, ugyanakkor a RAI oldaláról kijelentették, hogy a döntés ellen fellebbezni fognak. A Sky Italia képviselője, Andrea Zappia szerint a bíróság döntése a polgárok érdekében, a közszolgáltatásiság jegyében született. A bíróság az igazságosság nevében és az Európai Unió elvárásainak megfelelően döntött.

Olaszország, AGCOM, televízió, közszolgálat, RAI, Sky Italia