Nem esik le a tantusz a Nagy Almában: ingyen kap-csol-tak...

2012.07.19. 09:54

szerző: Reményi Édua

Telefonfülke-forradalom zajlik New Yorkban: a város több mint 12000 köztéri telefonállomása válhat díjmentes wi-fi hotspottá.

A Mobile World Congressen tavaly tűnt fel a PowerTrekk, a vízüzemű akkumulátortöltő, és a Pantech C300-asa már 2005-ben hozta a gyufásdoboz-méretet. Hol vannak ma már a kurblis LB-k, a látjelzők, a háromlábú telefondugók, a számtárcsák, a MaTaRt-fülkék sárrácsai, amikből kipecázható volt a belepottyant bélás? Múzeumban. New York város vezetése azonban nem múzeumba küldi a saját távbeszélő állomásait, hanem korszerűsíti.

10 fülke átalakításával kezdte meg a programot a Bloomsberg-adminisztráció: egyelőre Manhattanben, Queensben és Brooklynban üzemelnek a hotspotok, de kedvező fogadtatás esetén Bronx és Staten Island telefonálásra már csak elvétve használt fülkéit is „upgrade”-elik.

A wi-fi-fülkéket bárki ingyen használhatja, helybéli és átutazó egyaránt, pusztán a felhasználási feltételeket kell elfogadnia, semmiféle személyes azonosítót nem kell megadnia, ahogyan adatot sem gyűjtenek a berendezésekkel, sőt reklámokat sem helyeznek el a fülkéknél.

Ugyan az internetkapcsolat a fülkékben nem túl gyors (6Mb/s a le- és 0,7Mb/s a feltöltési sebesség), és ha eltávolodik a fülkétől a felhasználó, ez is jelentősen csökken, a szervezők mégis azt várják az akciótól, hogy a mobiltelefonok korában használaton kívül került távbeszélőállomások wi-fisítésével sikerül elősegíteni, hogy a New Yorkiak még könnyebben jussanak hozzá a digitális társadalmi vívmányokhoz.

2010-es adatok szerint a város több mint 19,74 millió lakosából majdnem 16,1 millió használt internetet, ami 81,5%-os penetrációt jelent. Jó ötlet a telefonállomások rekultivációja, azonban van, aki megkérdőjelezi, hogy valóban ingyen wi-fi hotspotokra van-e a városnak szüksége: az éjjel-nappal online lét nem biztos, hogy növeli az életminőséget. Ráadásul a digitális demokráciából megint azok maradnak ki, akik otthon sem engedhetik meg maguknak az internet-előfizetést, ugyanis nagy valószínűséggel nincs wi-fizésre alkalmas technikai eszközük sem. (New York okostelefon-mutatója 60% felett áll.)

Magyarországon is üzemel már régi telefonfülkében fizetős wi-fi hotspot, sőt van, amelyikbe bankautomatát szereltek. Minneapolisban a villanypóznák üzemelnek hotspotként. Két éve Los Angelesben becsület-könyvcserebere dobozzá alakítottak egy dupla fülkét, Austinban egy helyi művészeti kezdeményezés keretében alakítottak át régi fülkéket xilofonná, kiállítóvitrinné stb. New York lakosai is elküldhetik észrevételeiket és ötleteiket a polgármesternek, hogy mi legyen a város elavult tereptárgyaival. Ha jobb nem jut eszükbe, esetleg próbálkozhatnak egy dekadens verssel.

Amerikai Egyesült Államok, wi-fi, telefon