Kutya baja sem lett az ITV1-nek

2012.07.18. 10:48

szerző: Mayer Annamária

Lehet kutyát nyerni egy szórakoztató műsorban. A brit médiahatóság elutasította az ITV1 Lemonaid c. műsorszámát kifogásoló több száz panaszt, amelyekben a nézők azt kifogásolták, hogy a nyereményjáték győztese egy kutyát vihetett haza. Az Ofcom megállapította, hogy a médiaszolgáltató nem sértette meg a Broadcasting Code szabályait, de elmulasztotta a közönséget megfelelően tájékoztatni a kutya jólétéről.

Amint arról korábban beszámoltunk, az ITV1 csatorna Lemonaid c. műsorának 2012. április 28-ai adásban showelemként egy kis kutyát vihetett haza a nyereményjáték győztese. Az állatkedvelő nézők az Ofcomot összesen 237 panasszal árasztották el. A brit médiahatóság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a műsorszám megsértette-e a Broadcasting Code szabályait, és elutasította a panaszokat.

A bejelentések többsége azt kifogásolta, hogy a médiaszolgáltató nem tanúsított felelős állattartói magatartást. Az ITV1 a meghallgatás során sajnálatát fejezte ki az iránt, hogy a nézők idegesek voltak a verseny kimenetele miatt, de tagadta, hogy az „állatjólét” tekintetében felelőtlenül járt volna el. Azt állította, hogy gondosan választotta ki azokat a családokat, amelyek versenghettek a kutyáért, egy független és szakképzett állatorvos ellenőrizte a vetélkedő előtt és után is, hogy alkalmasak lesznek-e a jó gazda szerepre. Ezek a vizsgálatok azonban nem kerültek be a műsorszámba, tekintve, hogy nem voltak elég szórakoztatók. A felelősség kérdése azonban előkerült az élő show folyamán, a műsorvezető ugyanis feltette a kérdést, hogy készen állnak-e a kötelezettségvállalásra. Miután a sztárvendég, Peter André bemutatta a családoknak a mopsz kiskutyát, visszavitték a tenyésztőhöz, aki utána találkozott a nyertesekkel és meggyőződött alkalmasságukról. Az ITV1 mindezek ellenére elismerte a nézőknek azt az észrevételét, hogy ez a jövőben nem jó irány, még a kutya igényeinek maximális kielégítése mellett sem.

Az Ofcom elismerte, hogy az a tény, hogy az ajándék egy élőlény, rossz érzést válthatott ki egyes nézőkben, ugyanakkor megjegyezte, hogy az adás során soha nem volt látható olyan jelenet, amely arra utalt volna, hogy a kutya ne érezné jól magát vagy bajban lenne. Ezzel együtt üdvözölte a médiaszolgáltató által az állat komfortérzete érdekében tett óvintézkedéseket, és megállapította, hogy ezzel teljesítette a rá háruló kötelezettségeket. A panaszáradatot azonban megelőzhette volna azzal, ha tájékoztatja a nézőket a háttérben zajló biztonsági intézkedésekről.

Egyesült Királyság, Ofcom, ITV1, Broadcasting Code, panasz, állatvédelem