Az UEFA ismét trükközött az „élő” képpel

2012.07.10. 11:08

Szerző: Paál Vince

Ismételten a mérkőzés előtt készült képek kerültek be az élőközvetítésbe. Szinte még el sem csitultak a „Löw megvicceli a labdaszedőfiút” eset verte hullámok, amikor az UEFA megint manipulált az élő közvetítés során. A német tévések megdöbbenésüknek adtak kifejezést.

A varsói Olaszország–Németország elődöntőn mindkét olasz gólnál bizonyára sok német szurkoló elszomorodott, talán még könnyek is hullottak. A TV képernyőn is látható volt egy német hölgy, aki itatta az egereket. Legalábbis ez volt a látszat. Az esetnél azonban ismét csalás történt. A képen látható nő a történések után jelentkezett a Süddeutsche Zeitungnál, és elmondta, egyáltalán nem a mérkőzés alatt történt, hogy sírva fakadt.

A felvételek a mérkőzés előtt készültek, amikor a csapatok kifutottak a zöld gyepre és megkezdődött a bemutatásuk. A jelenet annyira meghatotta a hölgyet, hogy nem tudott uralkodni érzelmein és elsírta magát. A sírásnak tehát semmi köze nem volt a csalódás okozta sokkhoz, még ha a rendezők a két olasz gól után ilyen benyomást is kívántak kelteni. Vagyis az UEFA a foci EB során megint csak manipulálta a képsorokat. A német tv-k már a Löw-esetnél felháborodtak, mondván, ami live az live, és annak is kell maradnia. Egyeztetésre is sor került a tv-k és az UEFA felelősei között, ahol az UEFA-sok nagy „meaculpázás” közepette ígéretet tettek, hogy ilyesmi többé nem fordul elő. Nem csoda, hogy a német tévéseket újra csak elöntötte a méreg. Talán csak az engesztelhetné ki őket, ha kiderülne, az olasz gólok sem azon a mérkőzésen estek.

Az újabb manipulációval kapcsolatban a SportA, az ARD és ZDF egyesített sportszerkesztőségei is tanácskoztak. Az ARD és a ZDF egyértelművé tették, elvárják az UEFA-tól, hogy betartsa az élő közvetítésekre vonatkozó újságírói sztenderdeket. A meccsek előtt rögzített képek élő adásba történő bevágása elfogadhatatlan, hangoztatták a két német közszolgálati csatorna intendánsai. Mindkét esetet manipulációnak minősítették. Az UEFA-nak gondoskodnia kell arról, hogy a jövőben hasonló esetek ne fordulhassanak elő. Az ARD és a ZDF tekintélye és hitelessége nem sérülhet, erősítette meg Thomas Bellut, a ZDF új intendánsa. Ulrich Wilhelm, bajor médiaintendáns, aki egyidejűleg az ARD sport-intendánsa is, azt emelte ki, hogy ezek az esetek is megmutatták, mennyire érzékenyen kell az élő közvetítések során a képekkel és a szituációkkal bánni. Az UEFA állítása szerint egyébként a tv-s csapatot instruálták, hogy az élő műsorfolyamba ne vágjanak be olyan képeket, amelyek hamis benyomást kelthetnek. Arra azonban nincs magyarázat, hogy az illetékesek miért nem tartották  magukat a kéréshez.

Még szerencse, hogy az EB befejeződött, így egyelőre az UEFA-t újabb malőrök nem fenyegetik. Azt azonban reméljük, hogy a döntőben tényleg Spanyolország győzött.

Németország, Sport1, ARD, ZDF, UEFA, televízió