Az istenkáromlás megítélése az olasz médiahatóságnál

2012.07.09. 18:14

Szerző: Szeghalmi Veronika

Az olasz médiahatóság 51.640 eurós bírsággal sújtotta a Grande Fratello valóságshow-ban elhangzott istenkáromló kifejezések miatt a Canale 5-ét. A trágár játékosokat a versenyből azonnal kizárták.

Az olasz médiahatóság, az AGCOM Szolgáltatásokért és Termékekért Felelős Bizottsága 51.640 eurós büntetés kiszabását rendelte el a Canale 5-én futó Grande Fratello műsorban elhangzott istenkáromló kifejezések miatt. A büntetés kiszabásának hátterében az  fogyasztóvédelmi szervezet (l’Associazione per la difesa e l’orientanemento dei consumatori – ADOC) folyamatos kifogásolása állt.

A szervezet vezetője, Carlo Pileri a hatóság döntését üdvözölte és kifejtette, hogy ez az első alkalom, hogy a hatóság televíziós közvetítésben elhangzott istenkáromló kifejezéseket büntetni rendelt. Továbbá hozzátette, hogy az istenkáromlás a trágárság legsúlyosabb formája, és a hatóság feladata, hogy az erkölcsileg káros tartalmak képernyőre kerülését a jövőben is megakadályozza. A szervezet elnöke a televíziónézők védelme érdekében egy önszabályozó kódex létrehozását indítványozta, amely a valóságshow-kban megjelenő, erkölcsileg elítélendő, a családi egységre és a kiskorúakra károsan ható erőszakos tartalmak megjelenítését tiltaná.

Az olasz médiahatóság döntése megosztotta az emberek véleményét, és voltak, akik szerint a vitatott kifejezés nem érdemelt ilyen mértékű büntetést. Látnunk kell ugyanakkor, hogy a jog azért védelmezi a szólást, hogy őrködjön a szólásszabadság által biztosított értékek felett, de a szólás szabadsága nem határtalan. Az istenkáromlás, vagy más néven a blaszfémia az Isten és a vallási tisztelet tárgyainak sértő szándékkal történt lealacsonyítása nem engedhető meg. Ugyanakkor annak megítélése, hogy Istenre vagy a vallási tisztelet tárgyaira vonatkozó sértő, lealacsonyító kifejezések, közvetített tartalmak közül melyek azok, amelyek ténylegesen megvalósítják az istenkáromlást, országonként különböző lehet. A demokratikus államokban a kérdés minden esetben azonban az marad, hogy hogyan egyeztethető össze a szólásszabadsággal az államnak az az igénye, hogy őrködjön az Istennek kijáró tisztelet felett. 

Olaszország, AGCOM, ADOC, bírság, büntetés, szólásszabadság, valóság-show, televízió