Az Ofcom bekeményített: az Agatha Christie-film után egy 1930-as évekbeli dal szövegét találta jogsértőnek

2012.07.04. 16:20

Szerző: Mayer Annamária

A brit közszolgálati csatornának a múltkor a Halál a Níluson c. film miatt kellett pironkodnia, most a Sun Has Got His Hat On c. szám rasszista szövege miatt indult ellene vizsgálat.

Az ITV1 május 22-én sugárzott Calendar News c. regionális híradójában a napsütéses időjárást ünneplő videoklipet tettek közzé. A montázsban napozó, strandoló emberek voltak láthatók, és a Sun has got his Hat On c. 1930-as évekbeli sláger volt hallható.

A dal második versszaka olyan kifejezéseket tartalmaz, amelyek elfogadhatók voltak a harmincas években, de ma már sértőnek, rasszistának minősülnek. A szám később megjelent verzióiban ezt a kérdéses sort újra is írták már. Az ITV1 esti műsorszámában viszont az eredeti szöveggel került adásba a zeneszám, és elhangzott a következő sor: „Kiverte a négereket Timbuktuból, és most visszajön azért, hogy Veled is ezt tegye.”

A brit médiahatóság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy ez a kijelentés sérti-e a médiaszolgáltatásokra vonatkozó előírásokat.

Az Ofcom eljárása előhívja a nagy felháborodást kiváltó Ice T-ügy emlékeit is, amely során 2011 januárjában a Médiatanács úgy döntött, hogy a Tilos Rádió nem sértette meg a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény rendelkezéseit.

 A panaszra indult eljárásban a bejelentő azt kifogásolta, hogy a Tilos Rádió 17 óra 53 perces kezdettel egy olyan angol nyelvű számot sugárzott, amely szerinte a kiskorúak egészséges erkölcsi-szellemi fejlődését veszélyeztetheti. A Monitoring Szolgálat a hatósági vizsgálat során megállapította, hogy az elhangzott zeneszám trágár, obszcén tartalma miatt sérülhettek a kiskorúak érdekei. A Médiatanács azonban nem ítélte ezeket az angol nyelvű szavakat, kifejezéseket olyan mértékben veszélyesnek, hogy alkalmasak lettek volna a korábbi médiatörvény rendelkezéseinek megsértésére. Az ORTT 2007-ben például – szintén panaszra – a Petőfi Rádió műsorát vizsgálta. A Petőfi 2007. június 1-jén 14 óra 8 perces kezdettel leadta Ganxsta Zolee és a Kartel Keleti oldal – nyugati oldal című számának vágatlan változatát. Az ügyben elmarasztaló határozat született. De emellett számos panasz és vizsgálat volt már hasonló ügyekben.

Nem kirívó eset tehát, hogy egy médiahatóság valamely zeneszám vizsgálatára szánja el magát, még a példaértékűnek tartott médiaszabályozással rendelkező Egyesült Királyságban sem. Márciusban egyébként az ITV News c. műsorszámát megrovásban részesítette az Ofcom, amiért a riporter egy déli közleményben színes bőrűnek nevezett egy focistát, annak ellenére, hogy ez a médiatartalomra vonatkozó jogszabályok értelmében káros hatást gyakorol a nézőkre. Ennek a döntésnek és az 1978-as thriller cenzúrázását eredményező határozatnak  fényében elképzelhető, hogy a harmincas évek slágere sem csendül fel többet ebben a verzióban a brit közszolgálati csatornán többé.

Egyesült Királyság, Magyarország, Ofcom, Médiatanács, ORTT, ITV1, Tilos Rádió, Petőfi Rádió, rádió, televízió