Murdoch médiaimpériumát felosztják

2012.07.03. 09:06

Szerző: Paál Vince

Az ausztrál milliárdos, Rupert Murdoch Egyesült Államok-beli médiakonszernjét két vállalatra bontják szét. A nagyobb nyereséget adó film- és tv-ipart leválasztják a megtépázott újság- és könyvkiadásról.

Az a szándék, hogy a kiadói üzletágat és a News Corp. szórakoztatóiparhoz sorolható részét a tőzsdén két külön kezelendő vállalatra osszák fel. A management már megkapta az utasítást a szükséges lépések megtételére. A filmes ág megadta a hozzájárulását. A teljes folyamat mintegy 12 hónapot fog igénybe venni. Előreláthatólag 2013 első félévében összehívják a részvényeseket, hogy az új felállást végérvényesen eldöntsék.

A szórakoztatóághoz fog valószínűleg tartozni a Fox TV-csatorna és a 21th Century Fox filmstúdió, amelyek a többi elektronikus médiával egyetemben ma már a cégcsoport bevételének háromnegyedét adják. A nyomtatott médiatermékeknél a Wall Street Journal mellett a londoni Times, a brit Sun, továbbá számos amerikai és ausztrál újságcím, valamint a Harper Collins könyvkiadó lesz feltehetőleg egy vállalatba szervezve.

Rupert Murdoch, News Corporation, Fox TV, 21th Century Fox, Wall Street Journal, Harper Collins, The Times, The Sun