Az Ofcom sem nézi jó szemmel, hogy a PCC fogatlan tigris

2012.06.27. 10:12

szerző: Mayer Annamária

A médiahatóság szerint is az lenne ideális, ha a panaszbizottság hatékony szankcionálási jogkörrel rendelkezne és a sajtó szabályozása törvényes alapokra épülne.

A Leveson-bizottságnak küldött írásbeli nyilatkozatában az Ofcom kifejtette, hogy a hatékony szabályozás kétféleképpen valósulhat meg: akár egy új, törvényi alapokon álló rendszer kiépítésével, vagy akár a most létező önszabályozási, a törvényi szabályozáson kívül eső modellel is elérhető, de hozzátette, hogy ez utóbbi több kockázatot is rejt magában. Egyrészt azt, hogy kikerül a reflektorfényből a sajtószabályozás, másrészt hogy a testület törvényes háttér nélküli újragondolása nem feltétlenül járna minden kiadó csatlakozásával, ezáltal megkérdőjeleződne a szabályozó szerv hatékonysága, valamint gyengülne az elszámoltathatósági szintje.

A médiahatóság hisz abban, hogy a hatályos szabályozással is rá lehetne venni a kiadókat, hogy komolyabban vegyék a rendelet által létrehozott testületet. A szabályozó hatóság több javaslattal is előállt, miszerint a szerkesztőket el kell távolítani a panaszbizottságból, mert ez egy jól bevett gyakorlat más hatóságoknál. Jelenleg ugyanis a PCC ítélkezik a szerkesztőket érintő panaszokról is. Az írásbeli nyilatkozatban azt is megerősítette az Ofcom, hogy a szervezet hitelessége nagyban múlik a döntések politikai vagy piaci befolyástól való mentességén. Véleményük szerint ösztönző erővel ható intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy minél több újság szándékában álljon az önszabályozó szerv szabályainak hatálya alá tartozni.

Leveson egy olyan törvényjavaslattal állt elő, amelynek értelmében a bíróságokat felhatalmaznák azzal a jogkörrel, hogy bírságot szabjanak ki azokkal a kiadókra, amelyek nem merítették ki a panaszkezelési eljárás lehetőségét, még nagyobb károkat okozva ezzel a rágalmazásra vonatkozó vagy az adatvédelmi előírások tekintetében. Az Ofcom üdvözölte az ötletet.

Az új szerv magja a médiahatóság szerint egy a közcélú előírások megsértése miatt érkezett panaszok gyors, és hatékony elbírálásán alapuló mechanizmus lenne, különös tekintettel azokra a területekre, ahol a bírói jogorvoslat költséges, bonyolult és hosszadalmas. A polgári és büntetőjog alapvető védelmet nyújt, de a médiaszolgáltatások szabályozása terén a hatóság tapasztalata az, hogy az etikai előírások önmagukban nem érvényesülnek, mert azok megsértése esetén nem lehet a bírósághoz fordulni. Ezzel azt is sugallja, hogy a polgári és büntetőjogi szabályokon túl további, arányos védelmet kellene biztosítani a médiatartalmak területén, például törvénybe foglalni, hogy a híreket kellő pontossággal kell megjelentetni. A sajtószabályozás újragondolásának sikerességét összességében a közcél és közérdek világos megfogalmazásában és a közbizalom helyreállításában látja a szabályozó.

Egyesült Királyság, Ofcom, PCC, blog