Nem minden élő, ami „live”?

2012.06.26. 10:41

szerző: Paál Vince

AZ UEFA csalt a jelenetnél, amikor Joachim Löw, a Nationalelf mestere megviccelte a labdaszedő fiút. Löw a Hollandia–Németország EB-csoportmérkőzés alatt tréfából, hátulról kiütötte az egyik labdaszedő fiú hóna alól a labdát, majd barátságosan rámosolyodott, jelezve, hogy csak vicc volt. Legalábbis az élő közvetítésben így nézett ki a helyzet. Valójában azonban a jelenet a mérkőzés előtt történt, ismerte el később az UEFA.

A mérkőzést sok tízmillió néző követte a televíziókészülékek előtt. A szurkolóknak azonban nemcsak Mario Gomez két gólja maradt meg emlékezetükben, hanem az a jelenet is, amikor a 21. percben Löw hátulról kiütötte a labdaszedő kezéből a játékszert. Meglehetősen mulatságos, egyben furcsa jelenet is volt, ami aztán expressz gyorsasággal az interneten is elterjedt. Amikor a meccs után a ZDF riportere rákérdezett az esetre, Löw kissé zavartan azt mondta: „Az valamikor a meccs előtt volt.” A riporter azonban erősködött: „Nem, nem, 0:0-s állásnál történt.” Löw kijelentése nem is kapott akkor több figyelmet. Aztán utólag kiderült: a jelenet csakugyan néhány perccel a mérkőzés kezdete előtt történt, csak később a meccs folyamán bevágták az élőképbe, azt a látszatot keltve, hogy Löw a meccs közben viccelődött a fiúval.

„A jelenet kb. 15–20 perccel a mérkőzés előtt történt” – közölte az UEFA a stern.de portállal. A ZDF hangsúlyozta, hogy nekik nem állt módjukban az élő adásba kerülő képsorok közül választani. „Tiltakoztunk az UEFA-nál, mert tényleg az a látszat keletkezett, hogy élő-képről van szó” – mondta Peter Frey, a ZDF főszerkesztője. „Ez nem felel meg a mi újságírói standardunknak. Elvárjuk az UEFA-tól, hogy a jövőben jelezzék, ha az élő adásba korábban felvett anyagot vágnak be.” A német újságírószövetség is kritizálta az eljárást: „A nyilvánosságnak az előfizetőkön túl is joga van az autentikus tájékoztatásra és felvilágosításra arról, hogy tényleg manipulált képsorokat adtak-e” – mondta az esettel kapcsolatban Michael Konken, a szövetség elnöke. Jörg Schönenborn, az ARD EB-teamjének vezetője kijelentette, az UEFA előtt egyértelművé tették, hogy a német közönség elvárja, hogy ami „live” felirattal jelenik meg, az az is legyen. „A live az live, és annak is kell maradnia.” Az UEFA fogadkozott, hogy a jövőben kerülik az ehhez hasonló nem egyértelmű bejátszásokat. Az eset mindenesetre javítja Löw image-át. Hiszen na lám, a mindig szigorú, szúrós tekintetű Bundestrainer is tud vicces lenni.

A mérkőzés közvetítése során egy másik jelent viszont nem került adásba: a Zöldek két képviselője egy magasba tartott plakáttal az emberi jogok ukrajnai megsértése ellen tiltakozott. A rendezők ezt azonban nem játszották be. Béla Réthy, a német kommentátor azonban az élő közvetítés során erről is beszámolt a nézőknek. Az utóbbi időben kezd kialakulni az a gyakorlat, hogy a rendezők nem vágják be az élő képbe, ha valamilyen botrányos esemény játszódik le a stadionokban. Különösen vonatkozik ez az olyan jelenetekre, amikor valaki feltűnési mániából vagy egyéb okból beszalad – akár meztelenül – a játéktérre. Ha ugyanis élő adásba kerülnek az ilyen botrányos jelenetek, akkor az ingyen reklámot jelent a hasonló „vállalkozó szelleműeknek”.

Németország, ZDF, UEFA