Új olasz médiahatóság

2012.06.25. 10:34

szerző: Szeghalmi Veronika

A médiahatóság új elnökének és tagjainak kinevezési és választási eljárása Olaszországban nagy felháborodást váltott ki. A kritikák a Médiahatóság függetlenségét kifogásolták.

Olaszországban a Parlament megválasztotta a médiahatóság új elnökét és annak tagjait. A vonatkozó törvény értelmében a Médiahatóság tagja az lehet, aki a kommunikáció területén elismert szakértelemmel rendelkezik és személye független. Az olasz médiahatóság, az AGCOM négy tagját a parlamentben lévő képviselő házak választják, akiket ezt megelőzően a köztársasági elnök jelöl. A hatóság elnökét a köztársasági elnök nevezi ki a miniszterelnök és a hírközlési miniszter közös javaslata alapján.

A közelmúltban lezajlott választási eljárás előtt azonban az ENSZ hivatalosan is arra kérte az olasz kormányt, hogy biztosítsa az átláthatóságot és a pluralizmust a tagok kinevezése és megválasztása során. A Szervezet kifejtette, hogy a médiahatóság tagjait hét évre választják, ezért a tagok felelőssége igen nagy, mert ennyi időn át döntenek fontos területek felügyelete felett, mint például a frekvenciapályáztatás, az online szerzői jogok védelme, a jelentős befolyásoló erővel rendelkező szereplőkre vonatkozó szabályok betartása, valamint a szélessávú infrastruktúra-fejlesztések. A jelenlegi szabályok értelmében azonban – fejtette ki a Szervezet – az AGCOM tagjainak választására a parlamenti pártoknak túl nagy befolyása van, így azok függetlensége veszélyeztetett.

A tagok kinevezése és megválasztása a várakozásoknak megfelelően zajlott. A Kamara 163 igen szavazattal a Partito Democratico párt által támogatott Maurizio Dècinát választotta, aki a Milanói Műszaki Egyetem Távközlési és Mérnöki Karának professzora. A Popolo della Libertà párt által támogatott Antonio Martusciello, a Mistral Air volt elnöke és a Mediaset vállalatának volt munkatársa, valamint a Forza Italia ex-képviselője a Kamarától 148 szavazatot kapott. A Szenátus 91 szavazattal a Terzo Popolo jelöltjét, Francesco Posterarót választotta meg, aki 1979 óta parlamenti tanácsadó volt, és tapasztalatokkal rendelkezik a kétkamarás vizsgálóbizottságban is. A jobbközép frakció Antonio Pretót nevezte és választotta, aki Antonio Taiani egykori vezérkari főnöke volt Brüsszelben. A hatóság elnöke Mario Monti jobb keze, a Bocconi Egyetem docense, Angelo Marcello Cardani lett.

AGCOM, Olaszország