Agatha Christie és a cenzúra esete az Egyesült Királyságban

2012.06.21. 09:27

Szerző: Mayer Annamária

Három évtized és száz vetítés után ki kellett vágni az öngyilkos jelenetet A Halál a Níluson c. filmből, mert egy néző panaszt nyújtott be a brit médiahatósághoz. Az ITV 21 óra előtt már csak a vágott, kiskorú nézők számára is ajánlott verziót sugározhatja.

A néző azért emelt panaszt, mert 2012. március 17-én, szombat délután 15 óra 30 perces kezdettel vetítették az 1978-as thrillert. A zárójelenetben a gyilkos azonosítása után a női főszereplő lelövi szerelmét, majd magával is végez. A kérelmező szerint ez a véres jelent túlságosan erőszakos ahhoz, hogy azt kiskorúak is láthassák, tehát sérti az ún. Watershed-szabályt.

Az Ofcom elmarasztalta az ITV-t a jelenet sugárzásáért. A hatóság álláspontja szerint az részletesen bemutatta az öngyilkosságot, amelyet ebben az időpontban feltehetően 71 ezer 16 éven aluli néző láthatott. A döntés értelmében a jelenet kulcsfontosságát felismerve, a második lövést mellőzni lehetett volna a közvetítésből, a későbbiekre tekintettel pedig megállapította, hogy a film eredeti változata napközben, a kiskorúak által látható időpontban nem kerülhet adásba.

A közszolgálati csatorna álláspontja szerint a kifogásolt részlet elengedhetetlen volt az Agatha Christie-regény cselekményének megértéséhez. Az ITV képviselője azt is megjegyezte, hogy 2004 óta legalább húsz alkalommal vetítették már este 9 óra előtt a filmet, és a detektív történetek nem különösebben foglalkoztatják a fiatal, még úgy sem a kiskorú nézőket. Hozzátette, hogy összhangban a Watershed-szabállyal és a nézői, különösen a szülőktől érkező észrevételekkel, időszakosan felülvizsgálják a sugározni kívánt műsorszámokat és ezúttal átszerkesztik az érintett, napközbeni vetítésre szánt filmet. Ennek megfelelően legközelebb, 21 óra előtt már cenzúrázott mozi-élményben lehet részük a nézőknek.

Egyesült Királyság, Ofcom, televízió, panasz