Hírek helyett szórakoztató műsorok

2012.06.11. 12:38

Szerző: Paál Vince

A ZDF, a második német közszolgálati TV-adó takarékossági okokból megszünteti a Blickpunkt (Nézőpont) c. tartományi magazint.

Már néhány hete bejelentette a ZDF, hogy meg fogja szüntetni a tartományok életével foglalkozó Blickpunkt című heti tv-magazint, az utolsó adás június 24-én lesz. Helyette a nagysikerű Klinika (Schwarzwaldklinik) kerül a képernyőre vasárnap délelőttönként: Dr. Brinkmanék 1985-be repítik vissza a nézőt, amikor az első sorozat készült. A Blickpunkt is komoly múltra tekint vissza, hiszen 20 évvel ezelőtt indult, és egészen a múlt évig nagyrészt változatlan formában került adásba.

Túl sok néző azonban nem töltötte a vasárnap délelőttöt a Blickpunkttal, erről tanúskodnak a felmérések, amelyek a műsornak csak egy számjegyű nézettséget regisztráltak. Hogy az egy évvel ezelőtti új fazonszabás sem tudott ezen változtatni, vagy hogy éppen az okozta-e a mérsékelt érdeklődést, arról nem szólt a ZDF-vezetőség. A megszüntetést a szükséges takarékossági intézkedésekkel magyarázta Peter Frey, az adó főszerkesztője. A takarékosságnak pedig a KEF (az elektronikus médiumok finanszírozását vizsgáló bizottság) jelentése áll a hátterében, amely szerint a ZDF az elmúlt években többször elkötelezte magát a munkatársak számának csökkentése mellett. Ezzel szemben az elmúlt időszakban, nemhogy csökkentek volna az álláshelyek, hanem éppen újakat hoztak létre. A következő években viszont a ZDF 75 millió euró megtakarítására kényszerül. A jelentés szerint 2008 óta 308 új munkahely jött létre a csatornánál, ami a KEF szerint különösen kritikával illetendő. A csatorna ezt a nagymértékű létszámnövekedést a digitális műsorok készítésével indokolja, amely állítólag fokozta a munkaerő-szükségletet. A KEF szerint viszont a csatornát nem érhette váratlanul a digitális átállásból adódó megnövekedett létszámszükséglet, tehát azt már korábban jelezni tudta volna és az kötelessége is lett volna. A csatornánál mindenesetre 2011 decembere óta létszámstop van érvényben.

Nem ez az egyetlen eset, hogy a ZDF tájékoztató műsorokat szórakoztatókkal cserél fel. Néhány hete ismert, hogy a ZDF a nyári hónapokban a nem túl sikeres ZDF-Zeit c. dokumentumműsorát szünetelteti és helyette krimisorozatokat ad.

Az adó főszerkesztője mindenestre biztosította az aggódókat, hogy a Blickpunkt megszűnésével nem sérül a szövetségi tartományok életéről szóló tájékoztatás, hiszen számos egyéb műsor bőven hoz beszámolókat és riportokat a tartományok ügyes-bajos dolgairól, és a régiók életével is több műsor foglalkozik továbbra is a német 2-en.

Németország, ZDF, KEF, televízió