A médiatartalmak veszélyeire figyelmeztető előadás-sorozatot indít az olasz médiahatóság regionális szervezete

2012.06.11. 11:16

Szerző: Szeghalmi Veronika

Az AGCOM munkáját regionális szinten segítő Coordinamento Nazionale dei Comitati Regionali per le Comunicazioni (CORECOM) Campania régióban működő szervezete az „ártalmatlannak tűnő” médiatartalmak veszélyeire figyelmeztető előadás-sorozatot szervez. 

A látszólag ártalmatlan médiatartalmak és médiaképek bemutatása kockázatos hatásokat rejthet. Ennek érdekében Olaszországban a CORECOM Campania és az Oktatási Hivatal regionális szervezete előadás-sorozatok keretében magyarázzák el a fiataloknak a tudatos médiahasználat és a médiatartalmak megfelelő értelmezésének fontosságát. A projekt neve „MEDIA OK”.

Az előadás-sorozat 2012. május 31-én indul a régió kormányzati negyedének előadótermében Nápolyban. A rendezvényre mintegy négyszáz általános iskolás diákot várnak. A CORECOM munkatársa, Brunella Cimaodomo kifejtette: „Az előadók célja, a kiskorúak védelme érdekében, a fiatalok felelős médiahasználatra nevelése. A gyermekeknek a televízióban megjelenített képek, és a közösségi hálók, valamint az interneten megjelenő egyéb tartalmak tekintetében tisztában kell lenniük azzal, hogy azok milyen veszélyeket hordozhatnak.”

Az előadók eltökélt szándéka, hogy Campania régió egész területén hasonló előadásokat szervezzenek. A program sorozat keretében a diákoknak videó-illusztrációkkal mutatják majd be, hogyan és milyen hatással lehet a média gondolkodásukra és szociális kapcsolataikra. Az előadók a média manipulatív hatására figyelmeztetik a résztvevő diákokat.

Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kiemelt célja a tudatos médiahasználattal és a biztonságos internetezéssel kapcsolatos ismeretek átadása. E kiemelt cél érdekében 2012. május 11-én a DUE Médiahálózat által a Millenáris Fogadó épületében megrendezett 19. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon a hatóság munkatársai és a „celeb világból” érkezők előadásokat tartottak. A rendezvényre az ország minden részéről érkeztek általános és középiskolás diáksajtósok.

A Hatóságnak már több hasonló kezdeményezése volt. Így 2011 szeptemberében például „gondozásba vette” a káros és jogellenes internetes tartalmak bejelentésére fenntartott felületet, az Internet Hotline oldalát is, ahol többek között a kiskorúak védelme érdekében a sértő tartalmak bejelentésére van lehetőség. A tudatos médiahasználat fontosságára a Hatóság már számos konferencia és előadás-sorozat keretében figyelmeztetett.

A médiaműveltség megkövetelésével mára kivédhetők vagy legalábbis mérsékelhetők a média negatív hatásai, és a közösségi életből való kirekesztődés. A médiapolitikának, így a médiahatóságnak is lehet és kell, hogy szerepe legyen a médiatudatosság fejlesztésében.

Olaszország, AGCOM, CORECOM, Media OK, kiskorúak védelme, médiaműveltség, médiatudatosság, televízió, internet