Marad a koncessziós díj Szlovákiában

2012.06.07. 11:54

szerző: Apró István

Életbe lépése előtt törli a szlovák parlament azt, az előző kabinet által kieszközölt  törvénymódosítást, amely megszüntette volna a közmédiumok részére fizetendő díjat.

Évek óta folyik a vita a szlovák parlamentben a koncessziós díjról, amelyből a közszolgálati rádiót és televíziót működtetik.  Már amikor megszületett az ún. konnektortörvény, vagyis hogy minden háztartás, amely villanyáramot fogyaszt, köteles üzembentartási díjat fizetni a közrádió és köztelevízió fenntartására – de alkalmazotti létszámtól függően kötelesek fizetni a természetes és jogi személyek is – Tomáš Galbavý, az SZDKU képviselője javasolta: az államkassza vállalja át a kiadásokat. A költségvetés egy százalékát adta volna a képviselő a két elektronikus médiának (0,7:0,3 arányban), hogy úgymond függetlenítse a politikai-hatalmi befolyásolástól. Még az is felmerült, hogy a parlamenti választásokkal egy időben népszavazást tartanak a kérdésben. A vita kapcsán elemzők többször rámutattak, hogy a közmédia függetlenségét önmagában a finanszírozás megváltoztatása nem garantálja. A közmédia hatalmi és politikai függetlenségéhez nem a finanszírozási törvényen, hanem a médiatörvényen át vezet az út – vélték sokan.  Azon viszont – egyelőre – senki nem kíván változtatni.

Tavaly októberben Iveta Radičová kormánya mégis úgy döntött, 2013-tól már nem lesznek tévé- és rádiódíjak. Daniel Krajcer volt kulturális miniszter érvelése szerint igazságtalan, hogy a díjat mindenkinek fizetni kell, attól függetlenül, hogy nézi-e a közszolgálati televíziót, illetve hallgatja-e a közszolgálati rádiót, vagy sem. Ezért a jogszabályt úgy módosították, hogy 2013-ban már ne legyenek koncessziós díjak.

Ezzel szemben a napokban a Marek Maďarič vezette kulturális minisztérium megerősítette a hírt, hogy a módosítást törlik, és 2013-ban is fizetni kell majd a koncessziós díjakat.

Hasonló vitákat gerjesztett annak idején másik szomszédunknál, Szerbiában is a Miloševic-kormány által bevezetett (és kíméletlenül behajtott) üzembentartási díj, illetve annak kiterjesztése szintén egyfajta „konnektordíjjá”. A bevételek maximalizálása érdekében a díjat minden villanyóra után meg kellett fizetni, hiába tiltakoztak a polgárok, hogy számos ingatlanban (például a hétvégi házukban, műhelyekben stb.) elektromos áram fogyasztását mérő óra ugyan van, tévé- vagy rádiókészülék viszont egyáltalán nincs. Korábban még az ideiglenesen üzemen kívül helyezett készülékeket is hatóságilag le lehetett plombáltatni, a tulajdonos így mentesülhetett a díj megfizetésétől. Déli szomszédunknál a továbbiakban is a villanyóra maradt a kiindulási alap, azonban a nem lakóépületnek minősülő ingatlanokban a mérőórákat ki lehet vonni a díjfizetési kötelezettség alól. 

Szlovákia, Szerbia, koncessziós díj, konnektortörvény, üzembentartási díj, rádió, televízió, közszolgálat, közmédia