A droghasználat nem show-elem

2012.06.06. 11:40

Szerző: Szeghalmi Veronika

Az Associazione per la Difesa e L’orientamento dei Consumatori (ADOC) civil szervezet az olasz tehetségkutató műsorban bemutatott kábítószer-használat miatt kéri a médiahatóság intézkedését. A szervezet szerint a bemutatott képek sértik a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat.

Az ADOC fogyasztóvédelmi civil szervezet az olasz Médiahatóság és a Kiskorúak Televíziózásáért Felelős Bizottság fellépését kérte az Amici című tehetségkutató verseny „Soliti Idioti” epizód közvetítése során ironizálva ábrázolt kábítószer-használat bemutatása miatt. A szervezet szerint a droghasználatot bemutató képsorozat megsértette a kiskorúak védelmére vonatkozó szabályokat azáltal, hogy a szereplők viccet űzve a droghasználatból és a droghasználathoz szükséges eszközökből, olyan képet tártak a nézők elé, amely negatívan hat a nézők, és így a kiskorúak erkölcsi fejlődésére. Az ADOC elnöke, Carlo Pileri kifejtette: „bár a vitatott műsorrész 22.45 után, negyed órával a törvény által a kiskorúak védelme érdekében meghatározott idősáv után került közvetítésre, az érintett korosztály az ilyen típusú műsorokat az elejétől a végéig megnézi. A műsorban továbbá nem jelölte sárga vagy piros jelzés, hogy a műsorrész kiskorúaknak nem ajánlott. Mindent egybevetve, az érintett műsorrész az Alkotmány 21. cikkében biztosított jó erkölcs védelmével is ellentétes.”

A hatóságot felállító 249/1997. számú törvény 1. cikke értelmében az olasz médiahatóság, az AGCOM feladata a kiskorúak védelme. A szabályozás terén kiemelten fontos még a Kiskorúak Védelméről szóló Kódex és a 112/2004. számú törvény, amely az említett Kódex rendelkezéseinek elfogadása mellett egységes klasszifikációs rendszert irányzott elő a kiskorúak védelme érdekében. A jelenlegi szabályozás szerint a 177/2005. számú törvény, a Médiáról szóló Kódex 34. szakasza tiltja a kiskorúak fizikai, értelmi és erkölcsi fejlődését súlyosan veszélyeztető tartalmak közvetítését, és rendelkezik a védett idősávokról. A hatóság „precedens értékű” 165/06/CSP határozatában a médiaszolgáltatók feladatává tette az általuk közvetített szórakoztató műsorszámokban a kiskorúak harmonikus fizikai, szellemi, és erkölcsi fejlődésének biztosítását, elkerülve ezáltal, hogy a kiskorúakra károsan ható tartalmak és képsorok jelenjenek meg.

A médiában közvetített tartalmak a kiskorúak viselkedésére és szokásaira hatással lehetnek. Sok esetben azonban a „veszélyeztetett” korcsoportok a média által közvetített áttételes, ironikus utalásokra fogékonyabbak lehetnek, mint a direkt üzenetekre, ezért különösen a magas nézettségű műsorszámokban veszélyes lehet a kiskorúakra bizonyosan károsan ható, kétes tartalmú jelenetek pozitívan ható ábrázolása. A hatóság feladata és felelőssége eldönteni, hogy a bemutatott képelemek károsan hathatnak-e a kiskorúakra, és sértik-e a törvény és az egyéb szabályok által meghatározott rendelkezéseket. 

Olaszország, AGCOM, ADOC, médiatörvény, panasz, kiskorúak védelme, drog