Rosszabb-e az orvosság, mint a kór maga?

2012.05.31. 11:45

Szerző: Pogácsás Anett

A 2011 júliusában a brit sajtószabályozás újragondolásához szükséges közmeghallgatások lebonyolításával, majd a reformjavaslatok kidolgozásával megbízott angol bíró, Sir Brian Henry Leveson továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy nélkülözhetetlen a sajtó törvényi szabályozása, és 2012. május 23-i bejelentése értelmében egy hatékony jogosítványokkal ellátott ombudsmani tisztség megalkotása is szükségesnek látszik az Egyesült Királyságban.

Leveson elképzelései szerint már csak a becsületsértések, illetve személyiségi jogi jogsértések esetén felmerülő viták hatékonyabb rendezése érdekében is nélkülözhetetlen az új szabályok törvénykönyvben történő rögzítése. Ennek eredményeként ugyanis a létrehozandó ombudsmani tisztséget betöltő személy véleménye jogi kötőerővel is bírna a jövő – bíróság vagy más fórum előtti – eljárásaiban.

A korábbi, médiapolitikáért felelős miniszter, Stephen Dorrell alapvetően szkeptikus a törvényi szabályozással kapcsolatban, szerinte az utóbbi idők botrányai nem arra engednek következtetni, hogy a szabályozás volt rossz, hanem arra, hogy a vezetőség hibázott. Emellett úgy véli, hogy egy erős jogosítványokkal felruházott ombudsman állami beavatkozás nélkül is képes lenne működni. Leveson ugyanakkor határozottan kiáll az intézmény mellett, és nem lát esélyt a Dorrell által felvetett állami beavatkozás lehetőségére. Egyrészt hangsúlyozta, hogy az ombudsman véleményének jogi értelemben is elismertséget biztosító törvény nem tartozna parlamenti kontroll alá, másrészt megjegyezte, hogy az elképzelés nem biztosítana az államnak semmilyen befolyást a tartalomra nézve.

Míg tehát Dorrell úgy gondolja, hogy a problémák ilyen módon történő orvoslása magánál a fennálló kórnál is rosszabb eredményre vezet majd, addig Leveson és csapata úgy véli, megtalálták a megfelelő, hatékony orvosságot. A kockázatok és mellékhatások mérlegelése a brit parlamentre hárul majd.

További részletek:

 

 

 

 

Egyesült Királyság, sajtószabályozás, ombudsman