Online cenzúra, vagy a „kalózkodás” elleni védelem?

2012.05.29. 11:22

Szerző: Szeghalmi Veronika

Nagy felháborodást váltott ki az olasz médiahatóság, az AGCOM „kalózkodás elleni” rendelettervezete, amelynek elfogadása sokak szerint cenzúra érvényesítéséhez és a szabályozó hatóság hatalmának növekedéséhez vezethet.

Olaszországban egy év után sem világos, hogy az AGCOM-nak milyen jogköre van az online szerzői jog-sértések felett. A hatóság csupán a kormány megerősítő lépésére vár, amellyel hatalmat kap az internetes szerzői jog-sértések szankcionálására.  Sokan attól tartanak, hogy a 2009-es francia Hadopi esethez hasonlóan, a hatóság az internet-szolgáltatót a hozzáférés felfüggesztésére kötelezheti majd.

Az olasz tervezet szerint a hatóság bírósági ítélet nélkül távolíttathat el tartalmakat honlapokról, illetve akadályozhatja meg akár a külföldi honlapokhoz való hozzáférést is, ha felmerül a szerzői jogi jogosultak bejelentése alapján a szerzői jog megsértésének gyanúja. Jogsértés esetén azonban a hatóság pénzbeli büntetésként akár 250.000 eurós bírságot is kiszabhatna. Továbbá az AGCOM minden típusú honlap felett hatalmat gyakorolhatna, legyen szó hírportálokról, céges oldalról, blogokról vagy egyéb személyes oldalakról.

Corrado Calabrò, az AGCOM leköszönő elnöke jelentésében kifejtette: „az internet szabadsága pótolhatatlan, ezt mindenki tudja. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az internet korlátlan is. A tengeren való szabad hajózás joga sem foglalja magában a kalózkodás jogát.” Az elnök megígérte, hogy a felhasználóknak nem lesz okuk a félelemre, hiszen egyrészt az AGCOM feladatainak teljesítése során a „szabad mozgástér” fenntartásának biztosítására törekszik, másrészt az Alkotmányban garantált alapvető jogokat is tiszteletben tartja.  Az AGCOM szerint az internetes szerzői jogvédelem szükséges és hatékony eszköz a digitális kalózkodás ellen.

Az interneten található tartalmak is szerzői jogvédelem alá esnek. A hamisítás és a szerzői jogi kalózkodás napjainkban nemzetközi jelenségekké váltak, aminek súlyos gazdasági és társadalmi következményei lehetnek. Olaszország a legújabb hírek szerint szerepel az Egyesült Államok által összeállított, az internetes szerzői jogok védelmét nem kellően biztosító országok listáján. A tervezet bevezetése és törvényi erőre emelése ellen civil szervezetek kezdtek tiltakozásba, és a szabályozási koncepció újragondolását követelik. 

Olaszország, AGCOM, cenzúra, szerzői jog, panasz, bírság, internet