Sajtófennforgás Lengyelországban

2012.05.24. 09:19

Szerző: Apró István

Múlt hétfőn több lengyelországi lap üres első oldallal jelent meg, tiltakozásul a szenátus elképzelése ellen, miszerint a médiatörvényt úgy módosítanák, hogy a jövőben az újságoknak helyreigazítás helyett az érintett személyek válaszát közöljék egy-egy sérelmezett cikk nyomán. Ezt a választ minden esetben meg kellene jelentetni, a lapfőszerkesztők azonban hevesen tiltakoznak, mondván, hogy a törvénymódosítás után a tényekre való szorítkozás helyett az újságokat sértődött emberek reakciói árasztanák el.

„A szenátus megöli a sajtót, a média ezzel a politikusok és a reklámemberek kezébe kerül” – állítja az 57 lengyel lap főszerkesztője által szignált, a szenátushoz eljuttatott, tiltakozó dokumentum.

Hasonló rendelkezésre egyébként Szlovákiában, az első Fico-kormány idején volt példa.  A médiatörvény ott is kötelezővé tette a bíráló cikkekre reagáló válaszok közlését. Ha valamelyik kiadó megtagadta a válaszadási jogot, akkor tekintélyes pénzbírsággal sújthatták. Mivel a lapok mégis legtöbbször megtagadták a politikusok válaszainak közlését, a  dologból több tucat – gyakorlatilag máig lezáratlan – sajtóper lett. Nemzetközi és belföldi nyomásra tavaly a Radičová-kormány kivette a válaszadási jogot a szlovák médiatörvényből.

Érdekességként érdemes megemlíteni Jugoszláviában a ’80-as években a sajtótörvény úgy rendelkezett, hogy a lapban megírt cikkre bárki reagálhatott, és azt a lap azonos helyen és terjedelemben volt köteles megjelentetni. Az eredeti cikk szerzője ugyanígy válaszolhatott, azzal a kitétellel, hogy az adott lapszámban már nem, csak a következőben jelenhetett meg a replika. Nem élhetett tehát helyzeti előnyével az újságíró sem, hogy éppenséggel hamarabb megismerhette vitapartnere véleményét, mintsem az napvilágot látott. Emiatt persze a sajtóviták sokszor maratonivá húzódtak, különösen a hetilapokban és a havonta – vagy még annál is ritkábban – megjelenő folyóiratokban (pl. a Hídban) zajlottak évekig tartó polémiák.

médiatörvény, Lengyelország, bírság, helyreigazítás